Ökad barnadödlighet i Venezuela

Caracas, 190227 (SciDev.Net/IPS) – Fler barn i Venezuela dör i spåren av den djupa ekonomiska och politiska krisen, visar en ny studie.

Landet har tidigare sett en minskning av barnadödligheten och hade gjort viktiga framsteg sedan 1940-talet. Men utvecklingen började vända för tio år sedan och 2016 hade barnadödligheten nått samma nivåer som 1999, enligt en studie som publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet.

Antalet barn som dog före ett års ålder var 21 per 1000 levande födda barn år 2016.

Den ekonomiska och politiska krisen i landet har lett till akuta problem inom den venezuelanska sjukvården.

Forskarna som genomförts studien har kompletterat siffror från landets hälsodepartement och nationell statistik med andra källor, som till exempel en nationell undersökning om levnadsförhållanden som gjordes 2017.

Studien är ett försök att ta itu med bristen på offentlig information i landet, enligt huvudförfattaren Jenny García från det nationella institutet för demografiska studier i Frankrike.

Våra resultat gäller fram till 2016 och vi vet att för 2017 och 2018 kommer de verkliga siffrorna vara högre än våra beräkningar, eftersom förhållandena i landet har försämrats.

Det pågår en humanitär kris i Venezuela bland annat på grund av att sjukvårdssystemet i det närmaste har kollapsat. Smittsamma sjukdomar som tidigare var ovanliga som malaria, mässling och difteri har blossat upp, enligt Panamerikanska hälsoorganisationen, Paho.

Fram till och med oktober förra året hade över 5 500 fall av mässling rapporterats, däribland 73 dödsfall. Över 1 200 fall av difteri hade också rapporterats.

Mellan 2007 och 2009 har Venezuelas hälsodepartement inte tillhandahållit vaccin mot polio, difteri, stelkramp, kikhosta, hepatit B och hemofilus influenzae typ b till barn under fem år. Nästan en femtedel av alla barn blev utan vaccin 2010, enligt den nya studien.

Regeringen förnekar inte att sjukvården är i en akut kris, men vägrar att ta emot humanitärt bistånd.

 Tillsammans med Panamerikanska hälsoorganisationen har regeringen genomfört en nationell plan för att ta itu med utbrotten av sjukdomar. De uppger att de har försett 8 miljoner barn med vaccin mot mässling och 4,8 miljoner barn med vaccin mot difteri.

Men de senaste siffrorna som gäller barnadödligheten visar på en kraftig försämring inom sjukvården i Venezuela, säger Julio Castro, infektionsläkare och forskare vid Venezuelas centrala universitet.

* Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

Marielba Nunez