Bakslag i arbetet för sexualundervisning i Latinamerikas skolor

Buenos Aires, 190131 (IPS) Den kamp som konservativa och religiösa grupper för mot sexualundervisning i Latinamerikas skolor kan enligt kritiker få förödande konsekvenser för i synnerhet flickorna. Det senaste exemplet är Brasilien där den nya utbildningsministern är uttalad motståndare till en allsidig sexualundervisning.

Kritiker hävdar att kampanjerna mot sexualundervisning riskerar att leda till att antalet tonårsgraviditeter ökar, liksom spridningen av könssjukdomar och antalet övergrepp som begås mot flickor.

I Brasilien tillträdde Jair Bolsonaro som president vid årsskiftet och han företräder den yttersta högern. Han kom till makten med stöd av religiösa grupper som är motståndare till sexualundervisning och vilka nu har fått flera tunga poster inom den nya regeringen.

Landets nya minister med ansvar för familj och kvinnofrågor samt mänskliga rättigheter heter Damares Alves och är en frireligiös pastor, och även den nya utbildningsministern Ricardo Vélez har en religiös bakgrund.

Damares Alves är en känd abortmotståndare som genast lät meddela att ”en ny era” nu väntar i landets skolor där ”pojkar kommer att vara klädda i blått och flickor i rosa”. Hon har även utlovat att strida för traditionella familjevärderingar och att bekämpa ”genderideologin”.

Utbildningsministern är motståndare till en allsidig sexualundervisning i skolorna med argumentet att det handlar om frågor av en privat natur, samtidigt som den nye presidenten utlovat att bekämpa det ”marxistiska skräpet” inom skolväsendet.

Sociologen Jacqueline Pitanguy säger att religiösa och konservativa grupper i Brasilien har lyckats uppbåda en ”kollektiv hysteri” mot något som getts etiketten ”genderideologi”.

– Enligt dem bidrar sexualundervisningen i skolorna till homosexualitet och transsexualitet. Det handlar om en mycket kraftfull berättelse som har påverkat stora delar av samhället, säger Jacqueline Pitanguy till IPS.

Enligt henne bygger uppfattningen på felaktiga uppgifter som har skapat rädsla hos många, och som spreds under valkampanjen och nu har resulterat i att många konservativa politiker nått framgång. Jacqueline Pitanguy menar att de var dessa konservativa krafters framgångar som banade väg för Jair Bolsonaro.

– Under de senaste decennierna har de nyevangelikala kyrkorna vuxit snabbt, och de utgör en mycket viktig politisk påverkansgrupp eftersom anhängarna följer de råd som kommer från pastorer och biskopar, säger Jacqueline Pitanguy, som företräder den ickestatliga organisationen Cepia.

Hon påpekar att dessa grupper med stöd av katolska och konservativa grupper i kongressen redan har lyckat få bort frågor som berör könsroller och olika sexuella läggningar inom läroplanerna.

Jacqueline Pitanguy varnar samtidigt för att en begränsad sexualundervisning riskerar att leda till fler tonårsgraviditeter och att fler unga smittas av könssjukdomar.

Redan i dag har vart femte barn som föds i Brasilien en mamma som är 19 år eller yngre,  enligt den officiella statistiken.

Alma Camacho, som är expert på sexuell och reproduktiv hälsa vid FN:s befolkningsfonds regionalkontor i Panama City, säger till IPS att en allsidig sexualundervisning ger barn och ungdomar de verktyg de behöver för att kunna känna igen och agera mot sexualbrott och könsbaserat våld. Och de senaste tio åren har det enligt henne gjorts framsteg i regionen i arbetet för att en allsidig sexualundervisning ska ingå i läroplanerna. Alma Camacho säger att nästan alla regionens länder numera har detta som målsättning.

Samtidigt har många länder varit dåliga på att införliva sexualundervisningen i undervisningen på ett sätt som inte är beroende av vilka krafter som för tillfället sitter i regeringsställning. Och hon betonar att regionen nu genomgår ”en svår period”.

– Grupper som sprider missuppfattningar om sexualundervisning har en stark ställning och de utövar påtryckningar på regeringarna. I ett antal länder som gjort framsteg förekommer bakslag eller en stagnation i genomförandet av satsningar, säger Alma Camacho.

Uppgifter från FN visar att en stor majoritet av tonårsgraviditeterna i regionen är oplanerade, och dessa graviditeter är en bidragande orsak till mödradödligheten.

I Mexiko, som är det näst största landet i Latinamerika, bedrivs sedan några år tillbaka en satsning för att minska tonårsgraviditeterna, där sexualundervisning ingår som en del i arbetet. Även Mexiko fick nyligen en ny president, vänsterpolitikern Andrés Manuel López Obrador, och han har utlovat en utbildningsreform som bland annat innehåller en stärkt sexualundervisning i skolorna.

Men Valeria Vasquez vid organisationen EligeMexico, som arbetar för sexuella och reproduktiva rättigheter, säger att det finns en oro för att presidentens utbildningsreform kommer att stoppas i parlamentet. Mexiko är också ett land där katolska kyrkan utnyttjat sitt inflytande för att begränsa exempelvis aborträtten.

Fabiana Frayssinet