Omstritt val i Bangladesh

Dhaka, 190116 (IPS) – Regerande Awami League vann stort och säkrade hela 288 av 300 platser i parlamentet vid valet i Bangladesh i slutet av december. Bangladesh Nationalist Party, landets största oppositionsparti, fick endast fem platser i parlamentet.

– Folk röstade på Awami League för att den omfattande sociala och ekonomiska utvecklingen som vi har bevittnat ska kunna fortsätta, säger Munira Khan, en ledande valanalytiker.

Medan Sheikh Hasinas regering har drivit fram stora ekonomiska framsteg har premiärministern också uppmärksammats av det globala samfundet för att Bangladesh tagit emot rohingyer som flytt från Myanmar.

Bangladesh har en rekordhög BNP-tillväxt på nära 8 procent. Landet som enligt Världsbanken har minskat fattigdomen avsevärt mellan 2010 och 2016 väntas klassas som ett medelinkomstland 2021.

Oppositionen hävdar dock att det förekommit oegentligheter i samband med valet. Våldsamheter rapporterades vid 23 av de 40 000 vallokalerna. Minst 16 personer rapporteras ha dödats.

Många har ifrågasatt hur Awami League kunde få ett så stort antal röster och undrat hur det största oppositionspartiet Bangladesh Nationalist Party kunde förlora så stort när valundersökningar visade att BNP hade ett starkt stöd.

– Det här så kallade valet var ett stort skämt och är en skamlig händelse i vårt lands historia. Valet var riggat, säger Reza Kibria från oppositionskoalitionen Jatiya Oikya Front.

Reza Kibria är son till den tidigare finansministern Shah AMS Kibria som mördades 2005. Han säger att mellan 30 och 40 procent av rösterna registrerats innan vallokalerna öppnat kl 8 på valdagens morgon och att ombud från oppositionspartierna inte tilläts gå in i vallokalerna för att kontrollera att valurnorna var tomma från början.

– Från många vallokaler fick vi rapporter om att 80 till 90 procent av väljarna hade röstat innan kl 12, vilket inte är faktiskt möjligt.

Reza Kibrias kritik har dock inte backats upp av bevis eller specifika uppgifter kring oegentligheterna.

Myndigheterna förnekar bestämt de påståenden om oegentligheter som förekommit. Iqbal Sobhan Chowdhury, pressrådgivare till premiärministern och redaktör för tidningen Daily Observer, säger att oppositionskoalitionen Jatiya Oikya Front och ledare för BNP inte agerat ansvarsfullt och inte lyckats övertyga folket om att oppositionskoalitionen skulle vara ett bättre alternativ än den nuvarande regeringen.

Att Awami League vann valet var dock inte en överraskning för kritikerna.

– Vi hade väntat oss att Awami League skulle vinna valet men inte med så enorm marginal. Det kommer att bli en stor utmaning för regeringen att regera under de kommande fem åren utan någon opposition. När det inte finns någon opposition, finns det nästan ingen sund kritik och utan den kritiken kan det bli svårt att föra någon politik, Sharmin Murshid, chef för organisationen Brotee.

Hon påpekar att eftersom regeringen har ett stort förtroende och ett klart mandat från folket så måste de utreda påstådda oegentligheter under valet. Det skulle ge regeringen större trovärdighet, säger hon.

Premiärministern har meddelat att oegentligheterna ska utredas av landets valkommission.

Begum Kabita Khanam från valkommissionen säger att på det stora hela genomfördes valet på ett bra sätt.

– Det finns några påståenden om oegentligheter vid några vallokaler, som vi nu håller på att utreda. Eftersom valkommissionen inte har sett några bevis för att valet inte har varit fritt så betraktar vi valet som fritt och rättvist.

Sydasiastiska regionala samarbetsorganisationen SAARC:s människorättsstiftelse och Election Monitoring Forum är två oberoende organisationer som beskriver valet som ”fredligt” och ”organiserat”.

Det var 106 miljoner röstberättigade och bland dem 20 miljoner förstagångsväljare. Valdeltagandet var över 80 procent. Det fanns dock färre observatörer på plats än vid tidigare val och en del observatörer hade inte registrerat sig i tid enligt valkommissionen.

Valet omgärdades av ett stort säkerhetspådrag och en stark närvaro av armén.

– Jag har aldrig sett ett så stort antal från säkerhetsstyrkorna runt vallokalerna tidigare, säger Mohammed Zakir Hossain, 73, som deltog vid sitt första val 1970.

Professor Nazmul Ahsan Kalimullah som grundat Jatiya Nirbachon Parjabekkhon Parishad, ett valobservatörsråd, säger till IPS att den hårda säkerheten innebar att valfusk knappast var möjligt. Bara väljare med giltiga ID-kort fick komma in i vallokalen och polisen och armén patrullerade i områden. Även han betraktar valet som fritt och rättvist.

Naimul Haq