”Satsa på sufiska helgedomar i kampen mot hungern”

Rom, 181130 (IPS) – Undernäringen är fortsatt mycket utbredd i Pakistan och det behövs nya metoder i kampen mot hungern. Där skulle de sufiska helgedomar som redan hjälper fattiga med mat kunna bli än viktigare, skriver de två utvecklingsexperterna Ahmed Raza och Daud Khan i denna kommentar för IPS. 

Nästan hälften av alla små barn i Pakistan lider av hämmad tillväxt och 60 procent av befolkningen riskerar brist på mat. Pakistans nya regering har inlett en socioekonomisk satsning där frågan om de stora problemen med undernäring står högt på dagordningen. Även tidigare regeringar och biståndsorgan har haft samma ambitioner, i synnerhet FN:s livsmedelsprogram som bedriver flera satsningar.

Men med tanke på problemens omfattning kommer inte insatser från myndigheter och biståndsorgan att vara tillräckliga –det kommer även att behövas innovativa och kostnadseffektiva partnerskap med andra aktörer.

En sådan satsningen skulle kunna riktas mot de sufiska helgedomar som finns på olika platser i landet. Redan i dag erbjuds hungriga människor gratis tillgång på mat vid dessa platser.

En av de största och viktigaste helgedomarna är Lal Shabaz Qalandar i provinsen Sindh, en plats som besöks av hundratusentals pilgrimer varje år. Där finns ett flertal kök som tack vare donationer kan erbjuda människor gratis tillgång till mat, och ett stort bageri ser dagligen till att fem tusen människor erbjuds bröd.

Välgörenhetsarbete är viktigt i den pakistanska kulturen. Många vanliga familjer betalar exempelvis för mat, skolavgifter och sjukvård åt familjerna till sin personal och till fattigare släktingar. Många hotell och restauranger skänker överbliven mat till de fattiga, och framgångsrika företag bildar ofta välgörenhetsfonder.

I samband med nationella kriser blir detta ännu tydligare. När landet 2005 drabbades av ett jordskalv som ledde till fler än 80 000 människors död så var det vanliga människor som till stor del stod bakom hjälparbetet. De bidrog med pengar, kläder, mat och läkemedel medan läkare och sjuksköterskor från andra delar av landet begav sig till drabbade områden för att hjälpa till.

Även studier har visat att många pakistanier hjälper människor i nöd genom att skänka pengar till välgörenhet.

Samtidigt kan landets myndigheter göra mycket mer för att ge välgörenhetsgrupperna större möjligheter. När det gäller de sufiska helgedomarna skulle man bland annat kunna erbjuda personalen på dessa utbildning kring mathygien och bidra med att erbjuda köken råvaror som är berikade med vitaminer och mineraler. Detta eftersom det i Pakistan är mycket vanligt att människor lider brist på vissa ämnen, vilket bland annat kan leda till anemi, i synnerhet bland kvinnor. En berikning av vete och andra livsmedel som erbjuds vid helgedomarna skulle vara en mycket kostnadseffektiv metod för att förbättra människors tillgång till näring.

En annan åtgärd som skulle kunna ge stor effekt vore om myndigheterna skaffade en bättre översikt kring de organisationer som bidrar med hjälpinsatser till de fattiga. Det skulle kunna öka effektiviteten bland annat i samband med naturkatastrofer.

Ahmed Raza och Daud Khan