Våldsoffer får rätt till betald ledighet i Nya Zeeland

New York, 180807 (IPS) – En ny lag i Nya Zeeland ger personer som är utsatta för våld i hemmet rätt till tio dagars betald ledighet från sina arbeten, för att de ska kunna lämna sin partner och hitta en ny bostad.

Den nya lagen röstades igenom i slutet av juli och innebär att personer som fallit offer för våld i hemmet ges rätten att vara lediga i tio dagar – utan att de behöver presentera någon juridisk dokumentation för sin arbetsgivare.

Juncal Plazaola vid FN-organet UN Women är mycket positiv till den nya lagen.

– Detta kan bidra till att kvinnor som drabbas av våld på Nya Zeeland får möjlighet att utnyttja sina rättigheter att få stöd, hjälp och att skaffa skydd åt sig själva och sina barn.

Juncal Plazaola, som är expert på våld i nära relationer, säger till IPS att kvinnor som utsätts för våld ofta även utsätts för trakasserier på sina arbetsplatser av förövaren, förhindras att komma till jobbet i tid, eller tvingas att stanna hemma från jobbet.

– Kvinnor som utsätts för våld i sina hem har hög frånvaro från sina jobb och denna åtgärd kan hjälpa dem att kunna behålla sin anställning. Det kan därmed öka tryggheten på arbetet, förbättra de ekonomiska förutsättningarna och deras självständighet, och därmed får kvinnor bättre möjligheter att kunna bryta upp från förhållanden som präglas av misshandel.

År 2004 infördes en liknande lag i Filippinerna.

 

Carmen Arroyo