Pressfrihetsorganisationer: Babtjenkos låtsasdöd drabbar alla journalister

Kiev, 180619 (IPS): 24 timmar efter nyheten om att den ryske journalisten Arkadij Babtjenko hade mördats i Ukraina visade det sig att mordet hade iscensatts av den ukrainska säkerhetstjänsten. Flera pressfrihetsorganisationer menar att det har gjort det svårare att skydda journalister i hela världen.

– Detta misskrediterar journalister och försvårar insatser för att skydda dem, säger Johann Bihr, chef för Reportrar utan gränsers avdelning för Östeuropa och Centralasien till IPS.

– Den här nyheten påverkar även andra länder. När något liknande händer kommer det att resas tvivel, säger han.

Arkadij Babtjenko är en tidigare rysk soldat som blev krigskorrespondent och författare och en stark kritiker av den ryska regimen. Förra året lämnade han Ryssland eftersom han fruktade att han skulle mördas, och flyttade sedermera till Kiev där han arbetade för tevekanalen ATR.

När nyheten om hans död släpptes spekulerades det genast i att Ryssland låg bakom – något ukrainska myndigheter snabbt bekräftade. Ryssland förnekade all inblandning och när det kom fram att mordet var iscensatt hävdade de ryska myndigheterna att detta var bevis på att Ukraina sprider anti-rysk propaganda.

Snart efter att Arkadij Babtjenko framträtt och erkänt att han hade samarbetat med den ukrainska säkerhetstjänsten SBU för att avslöja en mordkomplott mot honom kom skarp kritik från världens viktigaste pressfrihetsorganisationer.

Philippe Leruth, ordförande för Internationella journalistfederationen IFJ, kallade händelseförloppet för en ”total cirkus” och sa att det var helt ”oacceptabelt att ljuga för journalister i hela världen och att vilseleda miljontals människor”.

Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire skrev på twitter att: ”Det är patetiskt och beklagligt att den ukrainska polisen har lekt med sanningen, oavsett deras motiv”.

Och kommittén till skydd för journalister, CJP, varnade för att kuppen riskerade att ”underminera allmänhetens förtroende för journalister och minska upprördheten när reportrar dödas”.

Arkadij Babtjenko har försvarat iscensättningen. På Facebook skrev han att han inte bryr sig om kritiken och att han är tacksam för att operationen räddade hans liv. Men pressfrihetsorganisationerna släpper inte sin kritik.

– Vi är glada över att Babtjenko lever och det finns inget tvivel om att hoten mot honom är allvarliga, men vi väntar på att den ukrainska regeringen ska visa fram verkliga bevis på att detta var nödvändigt och att operationen ledde till resultat. Det har de hittills inte gjort, säger Johann Bihr till IPS.

Det är svårt och farligt att vara journalist i Ukraina. Reportrar utsätts ofta för påtryckningar och hot och sju journalister har dödats i landet de senaste fyra åren. Det senaste offret var den belarusfödde journalisten Pavel Sheremet som dödades av en bilbomb 2016. Ett mord som inte är uppklarat.

Efter det iscensatta mordet på Arkadij Babtjenko publicerade Larisa Sargan, talesperson för den ukrainska riksåklagaren Jurij Lutsenko, en lista på sin Facebook-sida med journalister hon kallade ”förrädare” eftersom de hade kritiserat operationen.

Journalistkåren i Ukraina har varit splittrad i sin syn på iscensättningen. Alla lokala medier uttryckte lättnad över att Arkadij Babtjenko levde, men många har kritiserat hur operationen genomfördes och menar att det finns stora brister i hur myndigheter och polis ser på medier, yttrandefrihet och säkerheten för journalister.

– Många journalister som hade dåligt förtroende för den ukrainska regeringen innan har i dag absolut ingen tillit till dem, säger Anna Babinec, en av grundarna till journalistbyrån Slidstvo.Info som arbetar med undersökande reportage.

– Som en av de undersökande journalister som arbetade hela natten med att utreda ”brottet” vet jag nu att vi måste kontrollera allt myndigheterna säger inte bara två utan tre eller fyra gånger. Vi måste inte bara kolla om polisen gör det jobb de ska, utan också om de ljuger om att brott har skett, säger hon till IPS.

– Som journalist och människa är jag glad över att min kollega lever men det finns många frågor som säkerhetstjänsten och Arkadij Babtjenko måste besvara om den här operationen, säger hon.

Olga Rudenko, biträdande chefredaktör för Kyiv Post säger till RFE/RL att ukrainska journalister i dag känner sig ännu mindre trygga än tidigare.

– För att göra Ukraina till en säkrare plats för journalister måste myndigheterna utreda brott begångna mot mediearbetare. Planen att döda Arkadij Babtjenko, om vi förutsätter att det fanns en sådan, var möjlig eftersom så många tidigare mord på – och attacker mot – journalister inte har klarats upp vilket har skapat straffrihet. Vem skulle åta sig att döda en högprofilerad journalist om de visste att alla tidigare mördare hade avslöjats och straffats?

Efter operationen har säkerhetstjänsten SBU inte velat avslöja fler detaljer om mordkomplotten vilket ytterligare har bidragit till skepticismen från journalister och organisationer.

Ed Holt