Pressfriheten under hårdare tryck i Kenya

Nairobi, 180319 (IPS) – För bara några år sedan ansågs Kenya ha ett fritt och levande medieklimat. Men nu har vindarna vänt och påtryckningarna mot landets journalister har blivit allt hårdare.

Kritiker hävdar att de kenyanska myndigheterna agerat allt hårdare mot pressen sedan förra årets val i landet.

År 2010 fick Kenya en ny författning som tydligt slår fast medborgarnas rättigheter, vilken tre år senare följdes upp av en ny medielag där pressen både skyddas och regleras. Efter det uppmärksammade FN landets fria medieklimat.

Sedan dess har dock den sittande regeringen gradvis skärpt de regler som omgärdar medierna, bland annat genom att ställa krav på att källor ska avslöjas och genom att tvinga tidningar att varje vecka publicera information om myndigheternas utvecklingssatsningar.

Frilansjournalisten Gilbert Nakweya, som arbetar i Nairobi, säger att pressen motarbetades i samband med fjolårets val. Det följde ett mönster som är vanligt i samband med afrikanska valkampanjer – där myndigheterna försöker motverka ofördelaktiga granskningar av makten.

– Det utdragna valet förra året var omgärdat av osäkerhet, propagandakampanjer och karakteristiska tillslag mot medierna. Inför viktiga politiska händelser kallades exempelvis redaktörer in till regeringsbyggnaden och beordrades att vinkla sin rapportering så att den skulle gynna den sittande regeringen, säger Gilbert Nakweya.

De flesta nyhetschefer struntade i dessa tillsägelser. Men enligt Gilbert Nakweya slår den typen av åtgärder ändå mot mediernas oberoende och integritet.

Även George Nyabuga, som är biträdande chef för journalistutbildningen vid Nairobis universitet, menar att den kenyanska regeringen blivit allt mer känslig för kritik och avvikande åsikter.

Nyligen beslutade myndigheterna att under tio dagars tid stänga ned fyra privatägda tv-kanaler. Detta efter att kanalerna hade sänt en fejkad satir där den tidigare premiärministern och nuvarande oppositionsledaren Raila Odinga deltog vid en installationsceremoni. Nedstängningen av kanalerna skedde med hänvisning till att sketchen ansågs vara riktad mot det styrande partiet Jubilee.

Andra journalister uppger att de känner sig oroliga för att de ska gripas, för att de anses vara oppositionella.

– Det finns även en oro för att myndigheterna ska agera mot sociala medier, vilket skulle vara ett allvarligt slag mot både pressfriheten och yttrandefriheten. Utrymmet minskar och demokratin drabbas, säger George Nyabuga till IPS.

Han menar att det hårdnande klimatet leder till självcensur och en situation där nyheter aldrig blir publicerade, eftersom både redaktörer och enskilda journalister oroar sig för att stöta sig med både myndigheter och annonsörer.

Sam Otieno