Specialområde ska locka nya företag till Kuba

Havanna, 180309 (IPS) – Flera internationella företag har lockats till den kubanska containerhamn som byggts i en särskild utvecklingszon i Mariel. Men förhoppningen är att fler ska tillkomma.

Trots att tövädret mellan USA och Kuba kommit av sig efter att Donald Trump kom till makten går arbetet vidare i Mariel.

– För sex år sedan trodde nog många att detta projekt bara var en dröm, men så är det inte längre. Allt har förändrats på grund av allt som har byggts och de investeringar som har godkänts, säger Nathaly Suárez, som är byggchef för Mariels särskilda utvecklingszon, ZEDM.

Containerhamnen har samarbeten med ett stort antal internationella fraktbolag och flera andra satsningar för att bygga ut infrastrukturen i zonen pågår. Området har byggts upp med stöd av Brasilien, som finansierat containerhamnen med mer än motsvarande 800 miljoner dollar. Hittills har det dessutom byggts flera nya vägar och en järnvägslinje inom zonen för att förenkla transporten av varor.

Detta samtidigt som USA i höstas skärpte sina restriktioner mot kubanska företag, något som även drabbat ZEDM och dess containerhamn.

Nathaly Suárez, som är 31 år gammal och civilingenjör, tillhör en av de generationer som vuxit upp med det långvariga amerikanska handelsembargot mot Kuba.

– Jag har levt hela mitt liv under dessa sanktioner, som till och med förhindrar mitt land att köpa mediciner från USA, säger hon till IPS.

Nathaly Suárez företag har flera tusen byggnadsarbetare anställda och bolaget ansvarar för de nybyggen som görs inom den särskilda zonen.

ZEDM utgörs av ett stort område som i sin tur har delats upp i flera olika sektorer som ska utvecklas stegvis. Målet är att specialzonen ska locka till sig utländska investerare för produktionen av både varor och tjänster.

Områdets geografiska läge anses gynnsamt, då Mariel ligger nära de stora sjöfartslederna för transporter av varor i den västra hemisfären.

José Ignacio Galindo, planeringschef för ZEDM, säger att man kommer att göra det som krävs för att fortsätta utvecklingen av området – trots den skärpta amerikanska handelspolitiken. Han påpekar att man för närvarande är fokuserade på att slutföra utbyggnaden av den grundläggande infrastrukturen i området.

I november förra året meddelade ZEDM:s generaldirektör att 31 företag hade godkänts eller redan börjat bedriva verksamhet inom zonen. Investeringarna uppgavs komma från 14 olika länder. Sedan lagarna förändrades 2014 har Kuba lyckats locka till sig fler utländska investeringar, även om myndigheterna medger att mer krävs för att täcka landets utvecklingsbehov.

 

Patricia Grogg