Gemensamt sparande stärker utsatta bönder

Lusaka, Zambia 180215 (IPS) – Klimatförändringarna gör livet allt osäkrare för Zambias småbönder. Men en satsning på gemensamt sparande har ökat tryggheten för Lameck Sibukale och hans grannar i byn Nachibanga.

För 78-årige Lameck Sibukale har sparande traditionellt varit förknippat med att föda upp kycklingar, getter och nötkreatur. Men numera deltar han i ett lokalt sparande i hembyn i södra Zambia som lett till en tryggare situation för alla deltagare.

–Jag önskar bara att vi hade introducerats till det här tidigare. Det här är en fantastisk möjlighet för oss bybor som har långt till de vanliga bankerna, i synnerhet i dessa tider då vi måste ha besparingar för att klara den missväxt som blivit vanligare på grund av utebliven nederbörd, säger han till IPS.

Han ingår i en grupp på 25 personer som under de senaste åtta månaderna har sparat pengar gemensamt. Gruppen möts återkommande och deltagarna bidrar till sparandet efter förmåga. Pengarna finns samlade i en låda som två eller tre personer har nycklar till, och medlemmarna ges även möjlighet att låna pengar ur den gemensamma kassan till en fastställd minimal ränta.

Satsningen ingår i ett initiativ som lanserats av FN:s livsmedelsprogram, WFP, och syftar till att stärka landsbygdsbefolkningens möjligheter att stå emot klimatförändringarnas effekter.

Enligt FN-organet krävs det att småböndernas produktivitet ökar om undernäringen i världen ska kunna få ett slut.

I Zambia pågår nationella satsningar för att öka jordbruksproduktionen och därigenom böndernas tillgång till mat och inkomster. WFP-programmet syftar till att minska riskerna för bönderna, där satsningen på gemensamt sparande utgör en av flera delar.

Allan Mulando, som är arbetar för WFP i Zambia, säger att målet är att småbönderna ska erbjudas flera lager av skydd inom hela värdekedjan – från produktionen av mat och ända ut på marknaderna.

–Sparandet syftar till att samla ihop finansiella resurser som kan fungera som en buffert för kortsiktiga behov, i synnerhet i samband med kriser som torkor och översvämningar, säger Allan Mulando.

Bonden Lameck Sibukale vet precis hur viktigt det gemensamma sparandet kan vara. I samband med den förra sådden dog hans oxe, vilket var ett hårt slag eftersom den behövdes i plöjningsarbetet på åkern.

–Jag är glad att jag var i gruppen, vilket gjorde det möjligt för mig att ersätta oxen, säger han och visar stolt upp den nya dragoxe han kunde köpa.

Lameck Sibukale berättar att han tack vare sparandet även har kunnat köpa in det som behövdes för att han skulle kunna utöka sina odlingar.

En annan småbonde, Milimo Haluma, som bor i byn Silekwa och också är medlem av en lokal sparande-grupp, säger att han kunnat utöka sina skördar.

–Tack vare sparandet har jag kunnat köpa in de hjälpmedel som behövs i tid, vilket lett till större skördar.

 

Friday Phiri