Ny etiopisk tv-kanal kan öppna för annat medieklimat

Addis Abeba, 180103 (IPS) – Satellitkanalen Kanas underhållningsprogram har fått ett stort genombrott i Etiopien, där tv-utbudet i flera decennier har dominerats av den trista statliga televisionen. Vissa bedömare hoppas att framgången även ska bana väg för en ökad pressfrihet.

Det är lördagseftermiddag i Addis Abeba och i ett hus sitter en grupp kvinnor och män och tuggar den milt narkotiska drogen khat medan de tittar på tv. På tv-rutan ser de en sydkoreansk soldat som med naken överkropp håller en ung kvinnas hand medan han bedyrar sin kärlek – på det officiella etiopiska språket amhariska.

Allt som sänds på den nya privata tv-kanalen Kana är dubbat till amhariska och befolkningen har med stor entusiasm mottagit de internationella program kanalen visar. Strax efter att kanalens sändningar startade hade man lyckats kapa åt sig närmare hälften av antalet tittare under bästa sändningstid.

–Det är en galen verksamhet. I början tog det närmare 50 arbetstimmar att dubba en timmes sändningstid och vi var tvungna att ägna 200 timmars arbetstid varje dag åt sändningarna, berättar Elias Schulze, som varit med och grundat tv-kanalen och är den enda icke-etiopiern som ingår i personalstyrkan på 180 personer.

Hittills har Kana dubbat 2 300 timmar av utländska program som sedan har kunnat sändas ut med hjälp av satellit.

–Förr var teven här så tråkig, alla kanaler bestod främst av nyheter. Men Kana satsar helt på underhållning, och det uppskattas verkligen av folk, säger en ung kvinnlig tv-tittare i Addis Abeba, till IPS.

Befolkningsgruppen amharer, vars modersmål är amhariska, utgör endast en fjärdedel av landets 100 miljoner invånare. Men innan sändningarna började genomförde Kana en undersökning som visade att närmare 70 procent av landets tv-tittare åtminstone hyggligt förstår språket.

Det är en stor skillnad mot de arabisktalande satellitkanaler som många tidigare tittade på, men som inte kunde förstås av hälften av den etiopiska befolkningen.

–Folk tittade ändå på de kanalerna eftersom de gillade kvalitén. Då kom vi på att man kunde använda sig av kvalité och dessutom göra handlingen begriplig genom dubbning, berättar Kanas kommunikationschef Hailu Teklehaimanot.

Än så länge består närmare 90 procent av det som kanalen sänder av dubbade utländska program. Men Kanas mål är att hälften av utbudet på sikt ska bestå av egenproducerat material.

Kana har samtidigt mött kritik från konservativa debattörer som menar att kanalens utländska såpoperor har en negativ inverkan på den etiopiska kulturen. Andra har kritiserat kanalen för att undergräva den lokala tv-produktionen, vilket minskar arbetsmöjligheterna för lokala skådespelare och producenter.

Samtidigt har Kana inneburit en förändring av det etiopiska tv-utbudet, även om en del menar att utvecklingen inte går tillräckligt snabbt.

Landets regering tycks dessutom ha insett att en allt för hård reglering av privata medier riskerar att slå tillbaka genom de sociala medierna.

–Det är ett problem att många saker som människor betraktar som endast skvaller när de hör det direkt från andra, tas som fakta om de läser om det på sociala medier, säger Lidetu Ayele som varit med och grundat det oppositionella Etiopiska demokratiska partiet.

Kanske är det ett av skälen till att det vissa förändringar börjat skönjas i landets medieklimat.

Kritiker understryker dock att starten av en ny underhållningskanal på tv knappast innebär en stärkt pressfrihet. Kommittén för skydd av journalister är en av de organisationer som belyst hur etiopiska bloggare och journalister gripits och blivit anklagade för terrorism i samband med att de bedrivit journalistik.

–Mediefrihet kan mätas på olika sätt. Regeringen tycks ha lättat på trycket gentemot tv-kanaler och online-medier, men det finns fortfarande inga oppositionella nyhetstidningar, säger skribenten Daniel Berhane från Addis Abeba.

I Reportrar utan gränsers ranking över mediesituationen i världen hamnar Etiopien på plats 150 av 180 jämförda länder. Pressfrihetsorganisationen understryker samtidigt att den etiopiska regimen systematiskt använder sig av landets antiterrorlagar mot journalister.

Oppositionella röster hörs därför främst i kanaler som ESAT, en populär satellitkanal som är mycket regeringskritisk och som sänder från sin bas i USA.

Kana planerar även att starta en egen nyhetsredaktion, men det är än så länge oklart hur hårt hållna dessa nyhetssändningar kommer att vara. En del är dock optimistiska.

–Att vara journalist i Etiopien är ingen dans på rosor, men ingen kan förneka att det finns förutsättningar för ett förbättrat framtida medieklimat, säger Zekarias Sintayehu som är chefredaktör för tidningen The Reporter i Addis Abeba.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.

Dubbning från turkiska till amhariska pågår i Kanas ljudisolerade studio. Underhållningskanalen har snabbt blivit mycket populär i Etiopien. Foto: James Jeffrey/IPS

 

James Jeffrey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *