Tusentals kan drabbas av USA:s visumstopp

Havanna, 171101 (IPS) – President Donald Trumps politik innebär ett bakslag för Kuba när det gäller ländernas relation. Nu hotar även visumkaos mellan länderna efter beskedet att kubaner inte ska kunna söka visum på Washingtons ambassad i Havanna.

USA har beslutat att dra ner rejält på antalet diplomater och övrig ambassadpersonal på den amerikanska ambassaden i Havanna. Åtgärden kommer efter de mystiska ljudskador som drabbat diplomater och familjemedlemmar. De har de senaste månaderna rapporterat symtom som yrsel och huvudvärk till följd av mystiska “ljudattacker” som ännu inte gått att spåra. Amerikanska turister har också varnats för att åka till landet. Den kubanska regeringen har svarat att den aldrig skulle tillåta åtgärder mot diplomater och deras familjer. -Jag grät mycket efter beskedet om att ambassaden i Havanna skulle sluta med visumhantering, säger en kvinna som arbetar i den privata sektorn och som vill vara anonym.

För ett år och fem månader sedan bad hennes man att hon skulle få lov att invandra till USA inom programmet för familjeåterförening, för att de skulle ha möjlighet att leva tillsammans.

USA har uppgett att programmet ska behållas men har inte lämnat närmare upplysningar.

Kvinnan som bor i huvudstaden Havanna säger att hon nu är mindre bekymrad sedan hon fått ett mejl med nya dokument denna vecka för att kunna gå vidare med ansökan.

-Jag har fortfarande inte fått någon tid för möte på ambassaden och jag vet inte var jag kommer att behöva infinna mig för visumintervju, men min man och jag litar nu på att allt kommer att gå enligt plan, säger hon.

Hon kommer antagligen att vara tvungen att resa till USA:s ambassad i Colombia som uppgett att de i november kommer att ta hand om vissa fall när det gäller visumhantering.

-Vi vet att många kubaner är bekymrade över det här, men än så länge har vi inga instruktioner för hur vi ska gå vidare, säger en källa vid den ambassaden i Colombia, som inte ville uppge sitt namn.

För att resa in i Colombia krävs visum för kubanska medborgare. På hemsidan för den amerikanska ambassaden i Havanna står det att de som ansöker om visum för att en partner ska kunna invandra kommer att behöva resa till Colombia. Det gäller även de som har släktingar i USA eller som vunnit i det amerikanska visumlotteriet. De som ansöker om turist- eller affärsvisum kommer att behöva vända sig till en amerikansk ambassad i något annat land. Det är fortfarande oklart hur det ska säkerställas att programmet för familjeåterförening ska kunna fortgå, samt handläggning av flyktingars ansökningar.

Utrikesdepartementet i Washington har även beordrat 15 kubanska diplomater att lämna USA, vilket kommer att försvåra kontakten mellan människor och företag i de två länderna.

-Dessa åtgärder kan ha mycket skadliga effekter på migrationsavtalen mellan länderna, säger den politiska analytikern Carlos Alzugaray till IPS.

-Det är möjligt att detta leder till en ökning av den olagliga migrationen, säger Emily Mendrala vid Centret för demokrati i Amerika, en organisation som vill främja en politik som bygger på ömsesidighet och erkännande av Kubas suveränitet.

USA har ett avtal om att utfärda 20 000 visum per år till kubaner som vill komma till USA.

-Även om USA kan leva upp till det åtagandet kommer förfarandet innebära att antalet visum som utfärdas till kubaner som vill besöka USA kommer att minska drastiskt, säger hon.

De som ansöker om visum kommer att behöva en sponsor i USA som är villig att bekosta flyg och logi i Colombia. Kostnaderna kommer innebära att många inte kommer att ha möjlighet att ansöka om visum, menar hon.

Den 12 januari i år under en av de sista dagarna som USA:s president rev Barack Obama upp “wet foot, dry foot”-regeln som gett kubaner uppehållstillstånd när de satt sin fot på torra land i USA. Det var ännu ett steg för att normalisera relationen mellan USA och Kuba. Förutom det avskaffade han även en regel om att kubanska läkare på utlandsuppdrag kunde få uppehållstillstånd genom att ta sig till en av USA:s ambassader.

Rädslan för att återupprättandet av de diplomatiska förbindelserna mellan Kuba och USA i juli 2015 skulle kunna innebära slutet för fördelaktiga migrationsvillkor ledde till att tusentals lämnade Kuba och försökte ta sig till USA eller andra latinamerikanska länder.

Antalet kubanska migranter ökade dramatiskt och flera länder stängde sina gränser för kubanerna. Minst 6 000 migranter återsändes till Kuba, enligt officiella uppgifter.

USA är det land som tar emot flest kubanska migranter. Strax över två miljoner människor med kubanskt ursprung bor i USA. Av dessa är nästan 1,2 miljoner födda på Kuba. Det är officiella uppgifter som bland annat Antonio Aja hänvisar till, som är chef för Havannas statliga universitets center för demografiska studier.

Patricia Grogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *