Förstörda åkermarker ett globalt problem

Rom, 171006 (IPS) – Över hela världen går stora områden av åkermarker förlorade då de ersätts av utarmade jordar eller ökenlandskap. Fenomenet är ett av de allvarligaste den afrikanska kontinenten står inför, men utgör även ett hot i övriga delar av världen.

Enligt EU-projektet Recare gick 275 hektar jordar förlorade inom EU varje dag mellan 1990 och fram till 2000, vilket motsvarar 1 000 kvadratkilometer per år. Det är dessutom en siffra som ökade ytterligare fram till 2006, särskilt i länder som Irland, Cypern och Spanien.

I Afrika fortsätter samtidigt en utveckling där torkor och ökenspridning utgör en av de allra allvarligaste utmaningarna för regionens 54 länder och dess 1,2 miljarder invånare.

Redan nu består Afrika till två tredjedelar av öknar eller torrområden. Detta samtidigt som tre fjärdedelar av de jordar som används för jordbruk och produktion av mat beräknas att vara på väg att förstöras.

Enligt FN pågår en liknande process också i Asien och Stillahavsregionen, även om förstörelsen av marker skiljer sig åt mellan olika platser. Öknar fortsätter att breda ut sig i länder som Kina, Indien, Iran, Mongoliet och Pakistan, sanddyner sprider ut sig i Syrien och bergssluttningar eroderar i Nepal. Asien är den världsdel där högst antal människor är drabbade av ökenspridning och torkor. Det är samtidigt också den region som drabbas av flest naturkatastrofer. År 2015 rapporterades 160 katastrofer i regionen, vilket nästan motsvarar hälften av alla som inträffade i världen det året.

I Latinamerika och Karibien finns några av de viktigaste och mest produktiva ekosystemen i världen. Här finns närmare hälften av världens tropiska skogar och mer än 30 procent av alla däggdjur, reptiler, fåglar och groddjur.

Men trots regionens stora biologiska betydelse har mer än 200 miljoner hektar marker blivit fullständigt skövlade eller förstörts under det senaste århundradet. Det motsvarar ett område som är lika stort som Mexiko.

Detta är bara några av de fakta som presenterades av FN-organet mot ökenspridning, UNCCD, i samband med ett toppmöte som hölls i Kina nyligen. En av de frågor som belystes i samband med mötet var hur hårt afrikanska länder drabbats av återkommande torkor och vilka svåra konsekvenser detta för med sig i form av fördjupad fattigdom.

FN-organet understryker att åtgärder mot markförstörelse och ökenspridning, samt mot torkornas effekter, är helt nödvändiga för att åstadkomma ekonomisk tillväxt och sociala framsteg.

Samtidigt finns det också positiva erfarenheter från Afrika där satsningar på ett hållbart utnyttjande av jordar och stärkt skydd mot torkor har visat sig ge resultat. UNCCD har utarbetat en strategi i en satsning gentemot länderna på den afrikanska kontinenten.

Alla afrikanska länder har undertecknat den FN-konvention mot ökenspridning som UNCCD:s arbetar vilar på och de flesta har dessutom utarbetat nationella handlingsprogram.

Baher Kamal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *