Massajer i Tanzania utsatta för nya övergrepp

Rom, 170829 (IPS) – Massajer i regionen Loliondo i Tanzania har återigen utsatts för tvångsförflyttningar och andra människorättsbrott. Det uppger den internationella organisationen IWGIA, som arbetar för urfolks rättigheter.

Enligt International Working Group for Indigenous Affairs, IWGIA, har man fått säkra uppgifter om att massajer har tvingas bort från sina marker.

-Massajer i Loliondo utsätts just nu för allvarliga människorättsbrott, som tvångsförflyttningar, allvarliga trakasserier, nedbrända byggnader, förluster av egendom och boskap, säger Marianne Wiben Jensen, vid IWGIA till IPS.

Enligt henne är situationen mycket allvarlig då många massajer riskerar att drabbas av brist på mat samtidigt som många blivit traumatiserade. Marianne Wiben Jensen säger att massajerna i regionen drabbades av liknande övergrepp 2009.

IWGIA har tidigare i en rapport dokumenterat återkommande övergrepp mot boskapsuppfödare i Tanzania. Organisationen uppger att befolkningar på grund av statligt sanktionerade vräkningar blir av med de marker de har rätt till, samtidigt som även deras försörjningsmöjligheter och ägodelar går förlorade.

Enligt den Köpenhamnsbaserade organisationen har de senaste övergreppen även inneburit att många byggnader satts i brand och att massajer står utan både mat och vatten och har tvingats sova ute i det fria efter att ha tvingats bort från sina hem.

IWGIA uppger att 185 byggnader nyligen har bränts ner av den lokala polisen och personal som arbetar i nationalparken Serengeti. Som ett resultat av detta uppges 6 800 personer ha blivit hemlösa och står nu utan tillgång till bostad, mat och vatten. Samtidigt uppges den siffran vara stigande eftersom tvångsförflyttningarna fortsätter. Ett stort antal boskap ska dessutom ha gått förlorade.

Vräkningarna ska enligt IWGIA dessutom ha genomförts samtidigt som befolkningen varit hårt drabbad av en allvarlig torka. De pågående vräkningarna har gjort situationen för massajerna ännu mer akut.

IWGIA uppger för IPS att det ännu inte är klarlagt vem eller vilka som gett order om vräkningarna, men de ska ha genomförts utan föregående konsultationer eller varningar.

Lokalbefolkningen uppger att målet med aktionerna är att se till att vare sig människor eller boskap längre ska bo i de utsatta byarna.

Baher Kamal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *