Nya utmaningar möter reportrar på flykt

Rom, 170512 (IPS) – Abdulwahab Tahhan är journalist och flykting. Numera lever han i exil i London där han skriver om det krig som förstör hemlandet Syrien.

Abdulwahab Tahhan dokumenterar kriget genom att bevaka de luftangrepp som genomförs i Syrien och genom att försöka få fram hur många civila som skadas och dödas, siffror som sedan publiceras inom projektet Airwars.

Liksom många andra journalister som tvingats på flykt undan krig, förtryck och förföljelse möter han många utmaningar. Hans målsättning är att bidra till att allmänheten får bättre kunskaper om konflikten.

Abdulwahab Tahhan växte upp som den yngste i en syskonskara om sju i Aleppo, där han senare kom att studera engelska och litteratur. Han läste dock aldrig journalistisk, eftersom han var rädd att komma att bli utnyttjad som ett “propagandaredskap”.

Det var först i samband med att upproret i Syrien inleddes under våren 2011 som han engagerade sig i informationsspridning. Då började han översätta olika videofilmer om demonstrationerna i landet från arabiska till engelska genom en Facebook-grupp vars uppdateringar nådde utanför landets gränser. Det handlade om att dokumentera gripanden och att informera demonstranter om säkerhetsläget.

-Det var ingen professionell plattform. Att kunna bli identifierad som den reporter eller röst som berättar om det som sker var alldeles för farligt. Så fort du blivit identifierad blir du och dina anhöriga en måltavla, berättar Abdulwahab Tahhan.

Han flydde till Turkiet och det var där han började sin verkliga yrkesbana som journalist, innan han fick ett visum till Storbritannien. Till en början arbetade han som fixare, översättare, tolk, skribent samt medverkade i produktionen av den hyllade dokumentären “The Suffering Grassers”. Men han hade svårt att få ett riktigt arbete i England.

-Jag hade färdigheterna och kunskaperna, det enda jag inte hade var kontakterna, säger han. Men tack vare Refugee Journalism Project, ett samarbete mellan London College of Communication och organisationen Migrants Resource Centre, fick Abdulwahab Tahhan en ny möjlighet.

Inom detta projekt har man hittills samarbetat med 36 journalister som befinner sig på flykt från ett antal länder som Syrien, Sudan, Eritrea, Afghanistan, Irak, Iran, Kuba, Pakistan, Bangladesh och Jemen. Ansökningar om att få delta i projektet har kommit in från hela Storbritannien, berättar Vivienne Francis, som arbetar som konsult inom projektet.

-Vi vill inte avvisa någon eftersom många av dessa individer bor på platser där de känner sig isolerade. En lösning har blivit att erbjuda stöd via internet och sammanföra dem med journalistnätverk som finns närmare de platser där de bor, berättar hon.

Journalister på flykt behöver stöd. Men på redaktionerna kan journalisterna även bidra med ovärderliga kunskaper om sina egna hemländer.

-Det är ett sätt som kan användas för att förbättra journalistiken. Om du ska skriva om Syrien kanske du har behov av en syrisk researcher, någon som kan arabiska, förstår kulturen, känner till platser och kan berätta saker om landet som många här inte känner till, och som kan bidra med att dubbelkolla uppgifter, säger Abdulwahab Tahhan. Själv har han noterat hur stort fokus många europeiska journalister lägger vid hur många terrorister som blivit dödade – i jämförelse med hur många som faller offer för deras bomber. -Jag lägger alltid större fokus på de humanitära aspekterna, på krigets civila offer. Men det har jag ärligt talat inte sett så mycket av i nyhetssändningarna – det civila perspektivet, säger han.

Vivienne Francis menar att de journalister som lever på flykt kan vara en stor tillgång. Men innan dess möter de ofta stora prövningar på ett personligt plan.

-Själva asylprocessen tar hårt på individer. Innan de kan tänka på att återupprätta sina karriärer måste de hantera den känslomässiga prövning det innebär att lämna sina hem och nära och kära bakom sig, att kämpa för att få flyktingstatus, att få tillgång till bostad och bidrag, säger hon.

Samtidigt menar Vivienne Francis att det är viktigt att flyktingarnas tidigare livserfarenheter och kunskaper ses som viktiga bidrag till samhället.

Abdulwahab Tahhan säger att det avgörande är att journalister som flytt från sina hemländer får nya kontakter och en möjlighet att känna sig trygga.

-Att vara trygg innebär att du ges möjlighet att uttrycka vad du vill utan att bli förföljd. Här i Europa råder yttrandefrihet och pressfrihet, men du måste komma ihåg att vi kommer från länder där det råder förtryck och där de finns en massa saker som du inte kan rapportera om på grund av regeringen.

*Denna artikel har tidigare publicerats av nyhetssajten Degrees of Latitude*

Elena L. Pasquini*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *