Misstro hindrar globala lösningar enligt FN-chefen

New York, 170216 (IPS) – Världen lider av en brist på förtroende, vilket står i vägen för möjligheterna att lösa svåra globala problem. Det var budskapet från FN-chefen Antonio Guterres vid en nyligen avslutad internationell konferens.

I början av veckan samlades fler än 4 000 representanter från 130 olika länder i Dubai vid det årliga World Government Summit. I sitt tal inför mötesdeltagarna påpekade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att många medborgare känner ett bristande förtroende för sina institutioner, eftersom de upplever att de själva halkar efter.

-Det är tydligt att globaliseringen har gett enorma framsteg, men globaliseringen har också haft sina förlorare, sade han.

Som exempel nämnde Antonio Guterres de många frustrerande ungdomar som inte erbjuds arbeten och därför förlorar hoppet.

-Många upplever att de hamnat efter och att det politiska etablissemanget i deras länder inte har brytt sig om dem.

Generalsekreteraren som tidigare var högkommissionär för FN:s flyktingorgan påpekade att många länders oförmåga att bemöta flyktingkrisen i Europa ledde till stärkta känslor av rädsla och frustration hos många befolkningar.

-Detta utgör den bästa grogrunden för att populister, främlingsfientliga och de som för ut hat mot muslimer eller sprider antisemitism, ska få en roll i våra samhällen.

Enligt Antonio Guterres räcker det inte med att bara fördöma främlingsfientlighet och populism.

-Jag anser att vi måste agera mot de grundorsaker som leder till att det är så enkelt att vara populist i dagens värld, sade han.

Av det skälet krävs det enligt generalsekreteraren insatser för att öka förtroendet mellan medborgare och de politiska institutionerna.

Antonio Guterres påpekade att även misstroende mellan länder bidrar till att skapa nya konflikter.

I slutet av förra veckan stoppades utnämningen av den tidigare palestinske premiärministern Salam Fayyad till nytt FN-sändebud i krisens Libyen av USA. Detta efter att USA:s FN- ambassadör Nikki Haley sagt att världsorganisationen allt för länge varit “orättvist partiska” i förhållande till den palestinska myndigheten. Men enligt Antonio Guterres fanns det inga giltiga skäl till att stoppa utnämningen.

-Salam Fayyad är rätt person för jobbet vid rätt tillfälle, han besitter en kompetens som ingen ifrågasätter och Libyen är i behov av den kapacitet som han har. Jag anser att det är en förlust för den libyska fredsprocessen och för det libyska folket att jag inte kan utnämna honom, sade generalsekreteraren.

Han tillade att det ligger i allas intresse att få ett slut på konflikten i Libyen.

Trots att 2016 var ett “kaotiskt” år uttryckte han ändå hopp inför framtiden, genom att citera den franske diplomaten Jean Monnet.

-Jag är inte optimistisk, jag är inte pessimistisk, men jag är beslutsam, slog generalsekreteraren fast.

Tharanga Yakupitiyage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *