Världens länder står fast vid klimatavtalet

Marrakech, 161121 (IPS) – FN:s två veckor långa klimatmöte avslutades natten mellan fredag och lördag i Marrakech i Marocko. Världens ledare var tydliga med att Parisavtalet fortsätter att gälla.

-Inget land, oavsett dess storlek eller styrka, är skyddad mot klimatförändringarnas effekter, och inget land har möjlighet att hantera klimatförändringarna på egen hand, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i samband med att slutsatserna av mötet presenterades.

Klimatavtalet om att den globala uppvärmningen ska begränsas till långt under 2 grader Celsius och att ansträngningar ska göras för att hålla ökningen under 1,5 grader Celsius förhandlades fram av världens länder i Paris i december förra året och trädde i kraft den 4 november. Under klimatmötet i Marrakech diskuterades hur världens länder kan gå vidare för att genomföra avtalet.

I den deklaration som antogs vid mötet bekräftade parterna i FN:s ramkonvention om klimatförändringar, UNFCCC, sitt starka engagemang för att Parisavtalet ska genomföras fullt ut. De välkomnade också den skjuts framåt som det innebär att 111 länder nu har ratificerat Parisavtalet.

En av de viktiga förhandlingsfrågorna vid mötet var Parisavtalets regelbok, som bland annat ska innehålla ett gemensamt ramverk för redovisning av utsläpp och åtgärder. Regelboken ska beslutas 2018. Höginkomstländerna bekräftade också målet om att mobilisera 100 miljarder dollar per år till 2020 för att stödja klimatåtgärder i utvecklingsländer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *