Tillräcklighetsekonomi i fokus för utveckling i Thailand

New York, 160902 (IPS) – Tillräcklighetsekonomi förklaras som en väg mot hållbar utveckling i Thailand. Det är en utvecklingsmodell som även prövas i andra länder.

Det är idéer som baseras på thailändsk och buddistisk filosofi som förts fram av landets kung Bhumibol Adulyadej.

Enligt Thailands utrikesminister Don Pramudwinai handlar det om att jämka ihop de ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekterna av utveckling och omvandla en ekonomi som bygger på exploatering till en ekonomi som bygger på måttlighet och motståndskraft “så att utveckling inte sker på bekostnad av framtida generationer”.

Thailand innehar ordförandeskapet i G77-gruppen under 2016 och har bland annat presenterat idéerna om tillräcklighetsekonomi för länder som Bhutan, Lesotho, Laos, Östtimor, Tonga, Kambodja och Burma i olika syd-syd-samarbeten.

Tica är den thailändska motsvarigheten till Sida.

-Inom ramen för syd-syd-samarbeten har Thailand genom Tica arbetat i nära samarbete med andra utvecklingsländer för tekniskt bistånd och utbyte av erfarenheter om tillämpningen av tillräcklighetsekonomi, säger Thailands FN- ambassadör, Virachai Plasai, till IPS.

Enligt Virachai Plasai är utvecklingsmodellen i linje med många av FN:s hållbara utvecklingsmål i Agenda 2030. Det handlar exempelvis om hållbara produktions- och konsumtionsmönster, hållbart utnyttjande av hav och marina resurser samt strävan efter en hållbar förvaltning och ett effektivt utnyttjande av naturresurser för att samtidigt uppnå ekonomisk tillväxt och social jämlikhet.

-Det är samma innehåll som i tankarna om tillräcklighetsekonomi som förordar att alla beslut och åtgärder, för individen, samhället och på nationell nivå, bygger på rimlighet, måttlighet och förnuft, säger Virachai Plasai.

Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *