Civila organisationer under attack i många länder

New York, 160705 (IPS) – I över hälften av världens länder utsattes civila organisationer för allvarliga angrepp under förra året. Det visar en ny rapport från alliansen Civicus.

I 109 av världens länder utsattes civila organisationer för olika former av attacker under förra året, enligt den nya rapporten. Många av dessa organisationer arbetar för utsatta grupper, som hbtq-personer, människor med funktionsnedsättningar eller ursprungsbefolkningar.

Enligt Civicus är ursprungsbefolkningar en grupp som var särskilt utsatt för olika former av attacker under 2015.

– Urfolksaktivister som utmanat gruvbolag eller stora jordbruksföretag – som i många fall har kopplingar till den politiska eliten – har utsatts för mycket våldsamma attacker, och i vissa fall blivit mördade, sade Mandeep Tiwana från Civicus i samband med lanseringen av den nya rapporten.

Även organisationer som arbetar för sexuella minoriteters rättigheter är särskilt utsatta. Qamar Naseem från den pakistanska organisationen Blue Veins berättar om hur transpersoner i landet blivit allt mer utsatta efter att man bildat en organisation för att gemensamt arbeta för sina rättigheter. Enligt honom har tre av organisationens styrelsemedlemmar blivit mördade.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttryckte nyligen djup oro över att situationen blivit allt svårare för många lokala organisationer på många platser i världen – samtidigt som han underströk hur viktiga dessa organisationer är för samhällsutvecklingen.

– När civilsamhället fungerar fullt ut får hela samhällen del av de förmåner detta skapar, sade FN-chefen.

Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *