Torkan i Zimbabwe slår särskilt mot hivpositiva

Mutare, 160302 (IPS) – Närmare 2,4 miljoner zimbabwier riskerar brist på mat på grund av den svåra torka som drabbat landet. Särskilt allvarlig är situationen för de många människor som lever med hiv och som inte kan ta sina bromsmediciner på fastande mage.

Silindiwe Moyana är en hivpositiv fembarnsmamma från Chipinge i östra Zimbabwe som är mycket orolig för framtiden. På grund av den förödande torkan har hon och hennes familj stora problem att få mat för dagen. -Vi har tillgång till bromsmediciner, men inte till mat. Det råder även stor brist på vatten. Tillgång till näring är mycket viktigt för personer som tar bromsmediciner, men vi saknar mat. Situationen är mycket svår, säger hon.

Enligt experter hänger den svåra torkan i landet samman med väderfenomenet El Nino. Den kommer samtidigt som landet fortfarande lider av effekterna av en torka som inträffade förra året.

Det finns uppskattningsvis 1,2 miljoner hivpositiva i Zimbabwe, ett land som sedan länge varit ett av de hårdast drabbade i Afrika. På senare år har dock myndigheterna fått beröm för sina insatser för att minska antalet nya fall.

År 2013 fick Zimbabwe ett stort bidrag från Globala fonden mot aids för att kunna erbjuda fler än en miljon människor tillgång till bromsmediciner mellan 2014 och 2016. För närvarande ingår fler än 700 000 hivpositiva zimbabwier i ett statligt program där de erbjuds gratis bromsmediciner. Men den förödande torkan har nu skapat en oro för att de framsteg som gjorts nu ska gå förlorade.

Uppemot 2,4 miljoner zimbabwier riskerar under året att drabbas av brist på mat, enligt uppgifter från landets myndigheter. Enligt Lloyd Dembure, som arbetar för Zimbabwiska nätverket för personer som lever med hiv, har redan många hivpositiva drabbats hårt av den tilltagande matbristen. Enligt honom tvingas många av dem som har tillgång till bromsmediciner samtidigt att gå dagar utan att få någon mat.

-De flesta av våra medlemmar är fattiga och de kan inte ta sina bromsmediciner på fastande magar. Situationen är dålig och kan leda till att människor slutar ta sina mediciner, säger Lloyd Dembure.

Sjukvårdsexperter har samtidigt varnat för riskerna med att hivpositiva slutar med sin medicinering – något som kan leda till att resistens mot medicinerna uppstår.

-Vi uppmanar till snabba insatser med matbistånd till personer som lever med hiv, säger Lloyd Dembure.

Enligt Zimbabwes nationella aidsråd, NAC, dör fler än 60 000 människor i landet i aids varje år. Andelen hivpositiva bland befolkningen ligger på 15 procent, en av de högsta siffrorna i Afrika.

Enligt FN:s livsmedelsprogram FAO är vården av hivpositiva tätt sammankopplad med tillgången till näringsriktig mat eftersom brist på mat kan leda till en snabbare utveckling av aids.

Den zimbabwiska regeringen har köpt in stora mängder majs, som är en basföda i landet, från Zambia och Ukraina i ett försök att motverka bristen på mat. De inhemska majsskördarna har minskat drastiskt på grund av torkan. Myndigheterna har samtidigt vädjat om stora summor i bistånd för att kunna dela ut mat till den fjärdedel av befolkningen som riskerar att drabbas av svält.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Andrew Mambondiyani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *