Afrikanska unionen vill stärka kvinnors rättigheter

Kairo, 160202 (IPS) – Den fortsatta diskrimineringen av kvinnor var en av de frågor som stod i centrum vid Afrikanska unionens nyligen avslutade toppmöte i Addis Abeba. Om kvinnors rättigheter stärks skulle situationen för hela kontinenten förbättras, var budskapet.

Afrikanska unionen, AU, hölls sitt 26:e toppmöte under de tio sista dagarna i januari i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Mahawa Kaba Wheeler, chef för avdelningen för kvinnofrågor inom AU:s kommission, menar att det nu är hög tid att agera mot alla de orättvisor som drabbar kvinnor i Afrika.

-Det handlar bland annat om en ekonomisk exkludering och om finansiella system som förstärker diskrimineringen av kvinnor, om en begränsad tillgång till politiska och offentliga positioner, bristande satsningar på flickor i skolorna, våld i hemmet och exkluderandet av kvinnor som medlare vid konflikter, säger Mahawa Kaba Wheeler till IPS.

AU menar att om kvinnors mänskliga rättigheter respekterades, så skulle detta även påskynda ländernas utveckling. Mahawa Kaba Wheeler påpekar att den ekonomiska tillväxten redan nu är mycket hög i många afrikanska länder – och att det till stor del är kvinnornas förtjänst.

-Kvinnor bidrar inom företag, inom jordbruket, som entreprenörer eller anställda, eller genom obetalt arbete i hemmet. Men de drabbas samtidigt hårdare av fattigdom, diskriminering och utnyttjanden.

Många kvinnor utsätts för våld, men har också betydligt sämre inkomster än männen och saknar ofta markrättigheterna till de jordar de brukar. Mahawa Kaba Wheeler säger att kvinnor inte betraktas som fullvärdiga och jämlika medborgare när det gäller frågor som har en stor inverkan på deras liv.

-Kvinnor har exempelvis sämre utbildningsmöjligheter än män, och sämre möjligheter på arbetsmarknaden. Deras bidrag till utvecklingen uppskattas inte alltid fullt ut och kvinnor saknas ofta på viktiga beslutsfattande positioner, säger hon.

På frågan om varför kvinnor fortfarande ställs inför sådana orättvisor menar Mahawa Kaba Wheeler att det i första hand handlar om patriarkala strukturer som lever vidare. -Detta gör att kontrollen över familjen och beslutsrätten tillfaller män, vilket även gäller makten att påverka de sociala normerna.

Samtidigt säger hon att utvecklingen när det gäller kvinnors deltagande i politiken har gått snabbt framåt sedan AU bildades i början av 2000-talet. I 15 av unionens 54 länder är minst 30 procent av ledamöterna i de nationella parlamenten numera kvinnor. Rwanda är det land i världen där högst andel av ledamöterna i parlamentet är kvinnor, nästan 64 procent, men samtidigt ligger landet efter när det gäller andelen kvinnor på de högsta positionerna. Det land i Afrika med högst andel kvinnliga ministrar är Kap Verde, där 9 av 17 ministrar är kvinnor. Mahawa Kaba Wheeler påpekar samtidigt att 3 av AU:s 54 medlemsländer har kvinnliga regeringschefer – president Ellen Johnson Sirleaf i Liberia, Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim samt Centralafrikanska republikens interimpresident Catherine Samba Panza.

AU har som målsättning att hälften av alla beslutsfattande poster i medlemsländerna ska upptas av kvinnor, en målsättning som slogs fast redan vid unionens första toppmöte 2001. Mahawa Kaba Wheeler menar att det är av högsta vikt att fler kvinnor får möjlighet att ta plats på ledande positioner.

-Verklig demokrati kan inte uppnås i ett land där kvinnor är underrepresenterade på beslutsfattande positioner, säger hon.

En annan mycket viktig fråga för att stärka kvinnors rättigheter i Afrika handlar om tillgången till jordrättigheter. Enligt en rapport från AU:s kommission äger Afrikas kvinnor uppskattningsvis bara en procent av åkermarken, trots att kvinnorna står för en mycket stor del av jordbruksproduktionen.

Baher Kamal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *