Kubaner vill se resultat av islossningen med USA

Havanna, 151222 (IPS) – Sedan i somras vajar åter Kubas och USA:s flaggor på ambassader i de båda ländernas huvudstäder och arbetet med att ytterligare förbättra relationerna går vidare. Men på Kuba återstår fortfarande många frågetecken för befolkningen.

Den 17 december hade det gått exakt ett år sedan de båda presidenterna meddelade att de beslutat att återuppta de diplomatiska relationer som legat nere ända sedan 1961. På Kuba menar många dock att det är alldeles för tidigt att börja fira årsdagen.

-Enligt mig har ingenting förändrats, säger en kubansk man i medelåldern till IPS.

På en marknad alldeles i närheten frågar en uppretad kvinna med hög röst hur det kan komma sig att tomaterna är så dyra.

Många kubaner som trodde att deras liv skulle bli bättre på grund av de upptinade relationerna med USA tvingas fortfarande leva på löner som inte ens täcker deras grundläggande behov.

Nyligen rapporterade den lokala pressen att landets finansminister Marino Murillo vid ett möte sagt att den ekonomiska utvecklingen i Havanna visserligen pekar uppåt, men att detta ännu inte kommit lokalbefolkningen till del.

De förbättrade relationerna med USA har däremot gett ett uppsving för turismen och de privata företag som driver motell och små restauranger. Den officiella statistiken visar att antalet utländska turister ökat markant under året. Många besökare från andra latinamerikanska länder har sagt att de velat passa på och besöka Kuba innan en kommande förväntad stor ström av turister från USA.

Amerikanska medborgare som vill besöka Kuba måste fortfarande ha särskilda tillstånd. Experter menar att närmare 50 000 fler amerikanska medborgare kommer att ha besökt landet under 2015, jämfört med föregående år.

Att göra det lättare för amerikaner att resa till Kuba och USA:s handelsembargo mot Kuba väntar fortfarande på en lösning.

-Om man bortser från de storslagna rubrikerna så återstår nästan allt att göra, säger den kubanske journalisten och forskaren Salvador Salazar, som för närvarande är verksam i Mexiko, till IPS.

Sarah Stephens, ordförande för den Washington-baserade organisationen Center for Democracy in the Americas, säger att USA och Kuba efter 55 år av fientligheter, nu försöker lära sig att respektera varandra.

-Men kommande år måste börja handla om att bygga vidare på de framgångar som uppnåtts till något som gynnar båda länderna, säger hon till IPS.

De båda länderna har hittills kommit överens om att inleda samtal om bland annat kommunikationer, narkotikasmuggling, sjukvårds- och säkerhetsfrågor.

En annan fråga gäller migrationen. Detta är dock en känslig fråga eftersom den kubanska regeringen är upprörd över de amerikanska regler som innebär att kubanska medborgare garanteras uppehållstillstånd i USA, något som regimen i Havanna anser uppmuntrar till illegal migration.

Experten John Gronbeck-Tedesco vid Ramapo College i New Jersey tror dock inte att frågan om handelsembargot mot Kuba kommer att få någon lösning under kommande år, i synnerhet inte med tanke på att nästa år är valår i USA.

Den kubanska regeringen menar att handelsembargot hindrat utvecklingen på Kuba och förorsakat landet enorma förluster under alla år.

Patricia Grogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *