Journalister gripna i Zimbabwe

Harare, 151109 (IPS) – Tre journalister på den statliga tidningen The Sunday Mail har gripits efter att ha publicerat uppgifter om att högre polistjänstemän varit inblandade i tjuvjakt av elefanter i nationalparken Hwange i Zimbabwe.

The Sunday Mails redaktör Mabasa Sasa och tidningens redaktör för undersökande journalistik Brian Chitemba samt reportern Tinashe Farawo greps den 2 november efter att de publicerat en artikel om ett syndikat som ägnat sig åt tjuvjakt där även poliser varit inblandade.

-Gripandet av journalisterna är bara toppen av ett isberg. Som oberoende journalister är vi kraftigt övervakade och kontrollerade av staten, säger frilansjournalisten Tafadzwa Muranganwa till IPS.

Journalisterna var försedda med handbojor och fastkedjade vid varandra när de ställdes inför en domstol under tung polisbevakning den 4 november, anklagade för att ha spridit lögner. De ska återigen ställas inför rätta den 27 november.

Journalistorganisationer framhåller att gripandet utgör ett brott mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten och pressfriheten i landet.

Journalisterna greps på FN-dagen mot straffrihet för brott begångna mot journalister.

Zimbabwiska journalister lever under konstanta hot. Journalisten och människorättsförsvararen Itai Dzamara fördes bort i mars efter att ha lett protester och krävt president Robert Mugabes avgång för att ha kört landets ekonomi i botten. Det är fortfarande oklart var han befinner sig.

Tre dagar efter att de tre journalisterna från The Sunday Mail greps misshandlades fotografen Chrispen Ndlovu av polis i staden Bulawayo efter att han filmat en polisjakt.

I juni i år greps den zimbabwiska journalisten Patrick Chitongo och dömdes till ett års fängelse för att ha gett ut tidningen Southern Mirror utan tillstånd. Han släpptes senare mot borgen.

-Det här är en återgång till den gamla ordningen där medier undertrycks, vilket leder till rädsla och självcensur. Myndigheter, inklusive polisen, visar bristande respekt för rättssäkerheten och pressfriheten som tydligt är skyddade i grundlagen, säger den politiska analytikern Rashwit Mkundu till IPS.

-Vi är mycket skakade. Förr har journalister från privata medier trakasserats. Men att journalister grips även vid statliga tidningar, som betraktas som heliga kor, är något nytt. Vi är mycket oroade, säger Foster Dongozi, generalsekreterare för Zimbabwes journalistförbund.

Amnesty International som fördömt gripandet av de tre journalisterna kallar det ett chockerande försök att begränsa pressfriheten i landet.

– Att gripa journalister till följd av anklagelser om att de spridit lögner har en skrämmande effekt och begränsar mediernas möjligheter att avslöja brottslighet inom myndigheterna, säger Muleya Mwananyanda, biträdande chef för Amnesty International i södra Afrika, i ett uttalande.

George Charamba, talesperson för Zimbabwes president Robert Mugabe, sade nyligen att myndigheterna kommer att ta itu med oberoende journalister som agerar hantlangare för oppositionspartierna. President Robert Mugabe har tidigare läxat upp privata medier som rapporterat om splittringen inom det styrande partiet Zanu-PF.

-Om regeringen kan hota journalister vid statliga tidningar betyder det att de är kapabla att göra det värsta tänkbara mot oberoende journalister, säger Mlondolozi Ndlovu, oberoende politisk analytiker.

Attacker mot journalister i Zimbabwe är inget nytt. För åtta år sedan mördades en zimbabwisk kameraman, Edward Chikombo, som tidigare arbetat vid statliga ZBC, efter att hans tv-bilder på polisbrutalitet och den allvarligt misshandlade oppositionsledaren Morgan Tsvangirai hade smugglats ut ur landet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *