Förbättrade spisar förändrar livet för nepalesiska kvinnor

Pharping, 150424 (IPS) – Enligt Världshälsoorganisationen dör 4,3 miljoner människor i förtid varje år på grund av luftföroreningar inomhus, främst på grund av rykande spisar. I Nepal har en satsning på rökfria spisar förbättrat livet för många kvinnor.

Enligt det FN-stöttade initiativet Globala alliansen för rena spisar lagar över 80 procent av familjerna i Nepal mat på spisar som eldas med ved och kospillning, och en stor majoritet har dessa rykande spisar inomhus. Det betyder att en mycket stor andel av landets 28 miljoner invånare ständigt utsätts för hälsofarliga luftföroreningar, och värst är det för kvinnorna, som bär det främsta ansvaret för hushållsarbetet.

Laxmi, 26, som bor i Pharping söder om huvudstaden Kathmandu, är en av många kvinnor som vet vad det innebär att tvingas arbeta många timmar varje dag i ett rökfyllt kök.

-Röken fick mig att hosta så mycket att det var svårt att andas, och svårt att laga mat, berättar hon för IPS.

Fram till nyligen använde hennes familj en enkel typ av spis som är vanlig i landet, men som också visat sig vara ineffektiv och farlig. Röken från dessa spisar innehåller kemiska substanser och mikroskopiskt små partiklar som kan ta sig in i blod, lungor och celler. Den giftiga röken kan bland annat orsaka lunginflammationer och lungcancer.

För ett halvår sedan upptäckte dock Laxmi att flera andra kvinnor i hennes hemby, som har runt fyra tusen invånare, tycktes ha mer tid över till att göra annat än att stå vid spisen. Orsaken var att dessa familjer hade bytt ut sina spisar till en ny, mycket mer effektiv variant.

Familjerna i byn hade fått hjälp av den USA-baserade organisationen Global Peace Foundation, GPF, att bygga rena spisar med hjälp av lokalt tillgängligt material. Till skillnad från de traditionella spisarna har dessa lufttäta kammare som hindrar röken från att sprida sig i köken och små skorstenar som leder bort de giftiga föroreningarna.

-Vi fick betala 500 rupier (motsvarande ungefär 70 kronor) till organisationen, men då gjorde de allt åt oss – byggde spisen och visade oss hur den kan rengöras, berättar Laxmis svärfar Damodar Acharya för IPS.

Khila Ghale, som arbetar för GPF i Nepal, berättar att kostnaden för spisen egentligen är något högre. Men eftersom den nepalesiska staten inte ger några bidrag så står organisationen för de övriga kostnaderna.

Samtidigt är även de motsvarande 70 kronorna mycket för många fattiga familjer i Nepal, ett land där över 75 procent av befolkningen tvingas leva på mindre än motsvarande 10 kronor om dagen.

Samtidigt menar Khila Ghale att det är viktigt att nå ut med information om vilken skillnad de rökfria spisarna kan utgöra.

-Om familjerna inser fördelarna, i synnerhet genom de hälsoeffekter de innebär för kvinnor och barn, så kan dessa spisar bli en oumbärlig del av hemmet.

I januari 2013 lovade den nepalesiska regeringen att se till att alla i landet ska ha tillgång till renare spisar till år 2017, vilket ligger i linje med Globala alliansen för rena spisars målsättning. Organisationen planerar att hjälpa hundra miljoner familjer i världen fram till år 2020. Enligt alliansen är “öppna eldar och traditionella spisar och bränslen ett av världens mest akuta hälso- och miljöproblem”.

Siffror från Världshälsoorganisationen talar sitt tydliga språk. Enligt WHO är tre miljarder människor i världen utsatta för den fara som rykande spisar utgör – och de hälsoeffekter de för med sig. Fler människor dör på grund av föroreningar inomhus än av malaria och tbc.

Några veckor efter att Laxmis familj hade installerat sin nya spis beslutade hennes granne Durga Sharma och hennes man att de också skulle skaffa sig en.

Många nepalesiska kvinnor som använder traditionella spisar tvingas stå i köket i upp till fem timmar om dagen. Men för kvinnor som Durga och Laxmi har den tiden nu kunnat halveras, liksom den ved de använder. De nya spisarna är därmed inte bara mycket effektivare, utan också ett mycket bättre alternativ för miljön.

Numera är både Laxmi och Durga klara med hushållsarbetet vid middagstid. Båda kvinnorna säger att de tänker använda tiden de frigjort till att göra saker de aldrig har hunnit med tidigare. Durga planerar att börja sälja soltorkade grönsaker på den lokala marknaden, medan Laxmi funderar på att börja gå en kvällskurs för att slutföra sin utbildning.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Mallika Aryal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *