Flygbombningar mot Islamiska staten i Irak väcker reaktioner

Washington, 140812 (IPS) – Amerikanska hökar som förespråkar militära interventioner hoppas att attackerna mot den militanta islamistgruppen kan leda till ett ingripande även i Syrien. Många demokrater menar dock att USA:s president är ute på hal is.

Bombningarna är enligt president Barack Obama nödvändiga för att skydda de flyende i Irak och amerikanska militärrådgivare som finns på plats i staden Erbil.

-Men som överbefälhavare kommer jag inte att tillåta att USA dras in i ett nytt krig i Irak. Den enda långsiktiga lösningen är försoning mellan olika grupper och stärkta säkerhetsstyrkor i Irak, sa Obama.

Att militärt ge sig in i Irak är kontroversiellt för en president som för tre år sedan kallade hem de sista stridande amerikanska trupperna. Många demokrater menar att attackerna tydligt måste begränsas utifrån humanitära målsättningar.

-När vi utför flygbombningar mot Islamiska staten, som är en avskyvärd grupp, måste vi inse att vi är på väg att välja sida i ett uråldrigt religiöst och sekteristiskt krig i Irak, varnade Obamas partikamrat Jim McGovern från Massachusetts.

Samtidigt som extremistgruppen Islamiska staten fortsätter att ockupera stora delar av landet och driva tusentals kristna och andra religiösa minoritetsgrupper på flykt, pågår en inrikespolitisk kamp i Bagdad. USA:s president Barack Obama säger att landet står bakom utnämningen av den nya premiärministern i Irak, Haider al-Abadi, men den avsatte premiärministern Nuri al-Maliki säger att han inte tänker lämna ifrån sig makten frivilligt.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *