Jättelikt dammprojekt i Chile stoppas

Santiago, 140617 (IPS) – Chiles regering har satt stopp för ett kontroversiellt jättelikt kraftverksprojekt i Patagonien. Beslutet är en stor seger för de miljöaktivister som i flera år stridit för att stoppa bygget av de fem dammarna, som de menar skulle ha inneburit en katastrof för miljön.

Beslutet att stoppa projektet HidroAysén meddelades av den chilenska regeringen i förra veckan.

-Detta är en historisk dag. Det är rörande att folket – för detta är folkets seger – har lyckats få regeringen att ta rätt beslut, sade Juan Pablo Orrego, från organisationen Patagonien utan dammar, till IPS.

Beskedet kom efter sex år av juridiska strider och i Patagonien i södra Chile firade många beslutet. Kraftverksprojektet hade inneburit att fem stora kraftverksdammar skulle ha byggts längs floderna Baker och Pascua i ett område med en unik flora och fauna. Närmare 6 000 hektar av orörda marker och skog hade därmed hamnat under vatten.

Projektet har drivits gemensamt av det italienska företaget Endesa-Enel tillsammans med chilenska Colbún, som nu har 30 dagar på sig att överklaga beslutet inför en miljödomstol.

Marianela Jarroud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *