USA försökte störta Castro med sms-tjänst

Havanna, 140408 (IPS) – USA:s biståndsmyndighet Usaid arbetade i flera års tid med en sms-tjänst som skulle bidra till den kubanska regimens fall. Den Twitter-liknande tjänsten var inriktad på unga kubaner och hade som mest 40 000 användare, innan den lades ner 2012.

I slutet av förra veckan medgav Vita huset att Usaid låg bakom det sociala nätverket ZunZuneo, ett “kubanskt Twitter”, mellan 2009 och 2012. Det långsiktiga målet med satsningen var enligt nyhetsbyrån AP att destabilisera och störta Raúl Castros regim, men programmet avslutades då finansieringen tog slut.

ZunZuneo, som är ett kubanskt uttryck för kolibrins läte, byggde på en sms-tjänst och drog fördel av ett känt kubanskt problem – vanligt folks begränsade tillgång till moderna telekommunikationer och internet.

Programmet finansierades genom ett projekt som officiellt skulle gå till en ospecificerad satsning i Pakistan. De som började använda tjänsten fick aldrig veta att det var det amerikanska utrikesdepartementet som var avsändare eller att tjänsten samlade in information som i ett senare skedde skulle användas för politiska syften.

-Detta är en modern version av en hemlig propagandasatsning från CIA. Det är en på många sätt klassiskt upplagd hemlig operation med skalbolag, multinationella aktörer med bolag i London, Spanien och Managua och dolda bankkonton. Att Vita husets talesperson (Jay Carney) säger att det inte handlar om en förtäckt operation är helt enkelt en ren lögn, säger Latinamerikakännaren Peter Kornbluh vid institutionen National Security Archive i Washington.

Det var nyhetsbyrån AP som i torsdags i förra veckan avslöjade hemligheten bakom ZunZuneo. Enligt AP hade satsningen som mål att nå upp till runt 200 000 användare. Därefter skulle politiska budskap börja skickas ut genom ZunZuneo, där de unga kubanerna skulle uppmanas att anordna massprotester vilket enligt förhoppningarna skulle utlösa en “kubansk vår”.

Reaktionen från den kubanska regimen kom snabbt. I ett pressmeddelande sade Josefina Vidal vid det kubanska utrikesdepartementet att ZunZuneo-satsningen “återigen visar att USA:s regering inte har övergett sina subversiva planer gentemot Kuba”.

Den 29-årige journalisten Antonio Rodríguez, som valt att emigrera till USA, menar dock att tjänsten hade små möjligheter att lyckas.

-Dagens ungdomar tycker lika illa om att bli uppmanade av den kubanska regeringen att delta i förstamajdemonstrationer som att få sms med budskapet att de ska delta i protester. Det handlar om samma sak – att någon talar om för dem vad de ska göra, säger Antonio Rodríguez till IPS.

Samtidigt säger sig Rodríguez förstå varför just ungdomar var måltavlan för den amerikanska kampanjen.

-Det är alltid de unga som ställer krav på sociala förändringar. Men just nu är de flesta fullt upptagna med de ekonomiska problem som präglar vardagen. Viljan att anordna protester och strejker har gått förlorad, säger han.

Miguel Castro är 32 år gammal och driver egen firma. Han menar att den kubanska generation som i dag är i 25-årsåldern är barn av den kris som landet drabbades av 1991, då Sovjetunionen – som Kuba var så beroende av – kollapsade.

-De har upplevt att regeringen inte har förändrat sin politik i enlighet med den verklighet som de unga möter och de behov som de har, säger han.

Peter Kornbluh menar att det inte är särskilt förvånande att det var Kubas unga som låg i fokus för ZunZuneo.

-All forskning om det kubanska samhället tyder på att de yngre generationerna är helt oengagerade i revolutionen. De har aldrig upplevt revolutionens fördelar utan är intresserade av kommunikation och den moderna världen, säger han till IPS.

I maj 2012 meddelade Venezuela att en lång fiberoptisk kabel från landet till Kuba stod färdig att använda. Men trots det har inte tillgången till internet blivit märkbart förbättrad på Kuba.

Användandet av sociala nätverk har dock växt sedan myndigheterna öppnade 145 internetcaféer. Sedan i mars i år har kubanerna dessutom möjlighet att läsa e-postmeddelanden via mobiltelefoner. Av landets 11,2 miljoner invånare är det dock bara 2 miljoner som har en mobiltelefon.

Kornbluh menar att ZunZuneo var en “kreativ” amerikansk satsning som dock “fullständigt misslyckades”.

-Så här i efterskott framstår denna operation som fånig. Men att avslöjandet kommer just nu innebär ett hot mot att Washington och Havanna i framtiden ska kunna mötas och förbättra sina relationer, säger han till IPS.

Patricia Grogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *