Libyska milisgrupper skapar och upprätthåller egna lagar

Jadu, 140117 (IPS) – Alla i den libyska bergsstaden Jadu känner till vad som gäller. Människor som går beväpnade bestraffas med hårda böter. Såvida du inte är polis – eller tillhör den mäktiga lokala milisgruppen.

Younis Walid från Jadu berättar att straffet för att bära vapen annars är böter på 500 dinarer, vilket motsvarar knappa 3 000 kronor.

-Om brottet återupprepas så blir böterna dubbelt så höga, och om du blir påkommen en tredje gång så väntar fängelse, berättar den 21-årige studenten, som citerar paragraf fem i den lokala regelsamlingen.

Befolkningen i denna berbiska by, som ligger femton mil sydväst om Tripoli, kom alla överens om att sätta de nya reglerna på pränt i slutet av oktober.

-Det är en samling av sex grundläggande men helt nödvändiga paragrafer för att hantera säkerheten i området. Maktvakuumet efter inbördeskriget är på väg att dra ner landet i ett kaos, säger den lokale juristen Shokri Agmar till IPS.

Nästan tre år har gått sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades efter att ha styrt Libyen sedan 1969. Men trots det har inget datum slagits fast för valet av en konstituerande församling med 60 platser, som ska få i uppgift att skriva en ny författning.

Troligen ska dock processen komma igång under våren i år. Men bland landets minoritetsgrupper är entusiasmen inte särskilt stor. Minoriteterna berber, tuareger och tebuer kommer nämligen att gemensamt bara få dela på sex av platserna.

Samtidigt har landets regering inte lyckats få kontroll över det stora antalet lokala och beväpnade grupper som främst är lojala med lokala, eller till och med individuella intressen. I november förra året genomfördes en demonstration i Tripoli mot den straffrihet som råder för milisgrupperna. Den fredliga demonstrationen attackerades, och dussintals människor dödades.

-Att våra grannar i Zintan (en arabisk enklav i detta främst berbiska område) inte har attackerat oss ännu beror bara på att de vet att vi också har en mycket stark milisgrupp. Och samma mönster återkommer över hela landet. Alla libyska milisgrupper är förberedda på krig, säger Shokri Agmar.

En annan av de fastslagna reglerna i Jadu är att den lokala milisen ska betraktas som “den främsta säkerhetsstyrkan i området tillsammans med den lokala polisen”. I praktiken gäller liknande regler även i andra delar av landet.

-Vi är 15 poliser här i Jadu. Vi arbetar i skift, men hanterar bara småfrågor, eftersom vi saknar utbildning och utrustning för att hantera större hot, i dessa fall ska vi enligt överenskommelsen be om hjälp av milisen, berättar en lokal polis för IPS.

Polismannen vill inte bli citerad med sitt namn, men ställer däremot gärna upp på bild.

Den lokale milisledaren Ziad Zabala säger att Jadu lyckligtvis är en ganska fridfull plats.

-Folk är fredliga här, men vi måste vara på vår vakt mot angrepp från våra grannar i Zintan, eller längre ner i dalen. Ingen av oss tar direktvägen upp hit. Du blir troligen av med bilen om du korsar fel territorier, säger den forne rebellen.

Bredvid honom sitter Yousif Said, som är en annan av milisgruppens ledare. Han bekräftar att gruppen är oberoende i förhållande till landets myndigheter. Detsamma tycks gälla många institutioner som befinner sig i ett slags juridiskt ingenmansland.

-Vi har inget egentligt fängelse i Jadu, så vi har gjort en överenskommelse med ett fängelse i Gheryan. De tar om hand om våra fångar i avvaktan på rättegång, säger Said till IPS.

Enligt en FN-rapport som kom i höstas så sitter det fortfarande runt 8 000 människor fängslade i Libyen misstänkta för att ha stridit för den forna regimen. Samma rapport slår fast att många andra också hålls inlåsta av lokala milisgrupper under mycket svåra förhållanden.

En annan paragraf i Jadus regelverk slår fast att det är upp till ett råd bestående av en grupp äldre personer att lösa juridiska konflikter mellan ortens invånare.

-Rådet består av åtta framvalda personer som är högt respekterade bland folket. De kan hjälpa till när det gäller alla typer av juridiska frågor, medan ingen skulle välja att vända sig till myndigheterna, säger Shokri Agmar.

Det finns en lokal statlig domstolsbyggnad i Jadu, men ingen av personalen där vill tala med IPS om det lokala regelverket.

Shokri Agmar påpekar att den lokala domstolen visserligen inte benämns i regelverket, men inte heller helt förkastas.

-Man vet aldrig. Om detta land någon gång skulle börja fungera normalt kanske vi skulle behöva inkludera dem, säger han.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Karlos Zurutuza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *