Tubu-folkets kultur blomstrar åter i södra Libyen

Murzuq, 131128 (IPS) – Under Muammar Gaddafis långvariga styre i Libyen föll folkgruppen tubu offer för en brutal arabiseringskampanj riktad mot minoritetsgruppens språk och kultur. Men nu kan folkgruppen bedriva undervisning på sitt eget språk.

-Kan det finnas något som mer tillfredsställande än att få lära ut sitt eget språk till sitt eget folk?, frågar sig Abdel Salam Wahali, som bor i Murzuq, en ort som ligger cirka 80 mil söder om Tripoli.

Han undervisar i tebu, tubufolkets urgamla språk som gått en ny vår till mötes efter att diktatorn Gaddafis störtades 2011 efter att ha styrt landet i över 40 år.

-Lektionerna börjar klockan fem på eftermiddagen och slutar halv åtta på kvällen eftersom barnen ska upp till skolan igen på morgonen. Än så länge bedrivs den vanliga undervisningen på arabiska, berättar Abdel Salam Wahali för IPS.

Minoritetsfolket tubu lever i en ogästvänlig region i Sahara nära gränserna mellan Libyen, Tchad och Niger. Många som lever på den libyska sidan förlorade under Gaddafis styre sina medborgarskap – vilket gjorde att de förlorade möjligheten till sjukvård, utbildning och arbete.

-Vi har inte fått någon hjälp från den libyska regeringen. Men trots det är vi nöjda med resultaten hittills, säger Wahali, som även undervisar i franska.

Adam Rami Kerki är ledare för tubu-folkets främsta politiska organisation i Libyen, och han understryker att den stora skillnaden nu jämfört med förr är att minoritetsgruppen inte längre förföljs av statsmakten.

-Men den nya libyska regeringen fortsätter att hävda att Libyen är ett “arabiskt land”. För oss står istället en sak klar – vi är inte araber, men vi är libyer, säger han.

Två år efter störtandet av Gaddafi så är landet fortfarande mycket instabilt. I mitten av november dödades dussintals människor och hundratals skadades efter att en fredlig demonstration i Tripoli utsattes för kraftigt övervåld från milisgrupper.

Tubu-folket följer utvecklingen i landet på avstånd, men har byggt upp egna miliser för att kunna försvara sig.

I centrala Murzuq finns ett socialt center som drivs av tubu-organisationen Saharas söner. Här arbetar volontärer bland annat med att lära ut hur internet fungerar. Hassan Egi är engagerad vid centret, och han menar att tillgången till internet är avgörande för befolkningen i denna region, som han beskriver som “den mest ogästvänliga regionen i ett av världens mest isolerade länder”.

-Vi libyer trodde att vi levde i världens bästa land fram till 1997, då satellit-tv nådde hit. Internet fungerar som en andra revolution för oss, säger han till IPS.

En av dem som besöker centret är 14-årige Adam Kukin. Trots sin ringa ålder vet han hur man på egen hand ser till att transportera hundra kameler genom Saharaöknen. Men till skillnad från sina föräldrar kan han också läsa och skriva på sitt eget språk, och nu har han även börjat bekanta sig med de sociala medierna.

-Tack vare internet så vet jag vad som händer i området runt Murzuq – och långt bortom det, säger han till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Karlos Zurutuza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *