USA och Iran kan vara på väg mot ett genombrott

Washington, 131106 (IPS) – I veckan hade gått exakt 34 år sedan gisslandramat på den amerikanska ambassaden i Teheran inleddes. Samtidigt så talar allt fler amerikanska analytiker om ett förestående möjligt genombrott i de spända relationerna mellan USA och Iran.

På måndagen uppmärksammades årsdagen av gisslandramats inledning av hårdföra demonstranter i Teheran, som närmast ritualmässigt ropade sitt slagord: “Död åt Amerika”, utanför den sedan länge utrymda USA-ambassaden i Teheran.

Detta samtidigt som amerikanska och iranska diplomater förberedde sig för de viktiga samtal om framtiden för Irans kärnenergiprogram som ska hållas i Genève i slutet av denna vecka. På torsdag återupptas förhandlingarna mellan Iran och den så kallade “P5+1”-gruppen, som består av USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och Tyskland – och förhoppningen är att det låsta läget ska kunna brytas.

Vid dessa samtal förväntas även Irans och USA:s representanter mötas i enskilda förhandlingar. Det kommer skulle i så fall bli den tredje gången de båda sidorna möts sedan den amerikanske utrikesministern John Kerry satt i ett timslångt samtal med sin iranske motsvarighet Mohammed Javad Zarif i slutet av september.

Det mötet var det första på så hög nivå som hållits mellan ländernas representanter sedan den iranska revolutionen 1979, och det följdes dessutom av ett telefonsamtal från president Barack Obama till den nye iranske presidenten Hassan Rouhani, i samband med att han var på väg till JFK-flygplatsen efter ett lyckosamt besök vid FN-högkvarteret i New York.

Att utbytet mellan de båda länderna kommit till stånd så fort har lett till ökade förhoppningar i USA, och uppenbarligen även i Iran, om att båda sidor verkligen menar allvar i fråga om att få till stånd ett avtal kring den iranska kärnenergiprogrammet.

Av stor betydelse är också att Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, som tidigare har uttryckt sitt ogillande inför president Hassan Rouhanis samtal med Obama, i veckan starkt tog ställning för presidenten och hans medarbetare i ett tal.

-Ingen ska betrakta våra förhandlare som kompromissare. De är våra barn och revolutionens barn. De har ett svårt uppdrag och ingen bör försvaga en officiell representant som genomför sitt arbete, sade han.

Det är ett uttalande som enligt de flesta bedömare utgör ayatollans hittills starkaste försvar för president Rouhani och utrikesminister Zarif.

Samtidigt har Obama-administrationen ända sedan det senaste mötet med Iran hölls i Genève i mitten av oktober arbetat hårt för att hantera kritik från både den inhemska oppositionen, samt den som kommer från Israel men också exempelvis Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

På hemmafronten tycks administrationen genom samtal med inflytelserika senatorer från båda partierna ha lyckats försena införandet av de skärpta sanktioner mot Iran som redan antagits av representanthuset – åtminstone tills efter de samtal som ska hållas i Genève under torsdag och fredag.

Irankännare har samtidigt varnat för att ett införande av de nya sanktionerna med stor sannolikhet bara skulle stärka hökarna i Iran och leda fram till att de pågående förhandlingarna skulle försenas.

I fredags underströk den inflytelserike demokratiske senatorn Carl Levin behovet av att Washington åtminstone låter president Hassan Rouhanis bevisa huruvida hans löften om en ny politik kring kärnenergiprogrammet är sant eller inte.

-Oavsett om chansen är 10, 40 eller 60 procent stor så bör det prövas och undersökas. Vi bör inte införa ytterligare sanktioner vid denna tidpunkt, sade Carl Levin.

Även vissa republikaner har visat att de är beredda att avvakta med införandet av nya sanktioner. Senator Mike Johanns, som har röstat för alla tidigare förslag om sanktioner mot Iran, har till tidningen The Hill sagt sig vara “öppen” för detta.

-Hela tanken bakom sanktionerna har varit att få folk att samtala, att hantera frågan, säger Mike Johanns till tidningen.

I slutet av förra veckan reste även utrikesminister John Kerry till Mellanöstern för att övertyga Saudiarabien – som är Irans ärkefiende – och dess allierade i Persiska viken om att president Obama är helt inriktad på att förhindra att Iran skaffar kärnvapen. Under denna vecka kommer Kerry även att besöka Israel.

Analys av Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *