Största protesterna i Tunisien sedan arabiska våren

Tunis, 130806 (IPS) – Den politiska splittringen hotar att skada övergångsprocessen i Tunisien. Premiärminister Ali Larayedh har lovat att den nya konstitutionen ska vara klar i augusti och att val ska hållas i december men många tvivlar på hans löften.

Protesterna mot regeringen har avlöst varandra efter mordet på oppositionsledaren Muhammad al-Brahmi den 25 juli, knappt ett halvår efter mordet på oppositionspolitikern Chokri Belaid.

Demonstranterna på gatorna skanderar återigen “dégage”, vilket betyder “försvinn”, vilket var ett återkommande slagord under Jasminrevolutionen. Premiärminister Larayedh har sagt att den politiska krisen inte löses genom protester på gatorna utan genom diskussioner av strategier och planer.

Oppositionen är sedan länge missnöjd med hur regeringen skött övergångsprocessen. Enligt planerna skulle den nya konstitutionen vara klar inom ett år efter revolutionen och följas av val, men trots att nästan två år har gått är den fortfarande inte klar. Regeringen säger att arbetet med konstitutionen tar tid men kritiker hävdar att regeringen försöker hålla sig kvar vid makten.

Larayedh har lovat att den nya konstitutionen ska vara klar i slutet på augusti och att vallagarna kommer att vara klara den 23 oktober, samma datum som regeringen kom till makten 2011. Han har också meddelat att val kommer att hållas i landet den 17 december, den dag för tre år sedan som fruktförsäljaren Mohamed Bouazizi tände eld på sig själv i protest mot regimen och blev en symbol för folkets uppror i Tunisien och för hela den arabiska våren.

-Det finns ingen möjlighet att hålla dessa tidsramar. För att utforma vallagar och förbereda valet krävs ytterligare sex till åtta månader. Eventuellt skulle konstitutionen kunna vara klar i slutet av augusti men då måste det ha förts riktiga diskussioner om förbättringar av det nuvarande förslaget, som har många brister, säger Amine Ghali, vid Kawakibi Democracy Centre, en internationell organisation med kontor i den tunisiska huvudstaden.

Efter Brahmis begravning under lördagen i Tunis demonstrerade både anhängare och motståndare till den nya regeringen. Det ledde till sammandrabbningar, och polisen sköt tårgas mot folkmassorna. Protester har pågått i hela landet.

Reem Selmi deltog i demonstrationer för att visa sitt stöd för regeringen tillsammans med sin man och sin 12-åriga dotter.

-Folk vill att regeringen löser alla problem genast men det är inte möjligt bara sådär, säger hon.

Hon menar att regeringen som domineras av Ennahda, ett moderat islamistiskt parti, är på rätt väg.

Maher Gatri, som deltagit i protester mot den nuvarande regeringen, säger att politiska skiljelinjer förstärkts av religionen.

-Jag ville ha bort president Ben Ali eftersom han inte tillät muslimer att ha långa skägg eller bära niqab, men nu tror jag att jag förstår varför. Idag kan du se vilket parti någon stöder enbart på utseendet. Vi är alla tunisier och muslimer men nu delas vi upp på två sidor.

Flera av dem som har varit involverade i arbetet med en ny konstitution har lämnat sitt uppdrag de senaste dagarna. Det finns tecken på att den sittande regeringen, som är en koalition av tre partier, blir allt bräckligare.

Situationen skiljer sig dock från Egypten, påpekar Francis Ghilès, vid Barcelonas center för utrikesfrågor, Cidob, eftersom Tunisien har ett starkt civilsamhälle och eftersom armén inte har en stark politisk roll, arbetslösheten inte är lika hög samt för att de ekonomiska problemen inte är lika allvarliga.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Louise Sherwood

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *