Turkiet: Erdogan varnar demonstranter – men protesterna fortsätter

Ankara, 130610 (IPS) – Protesterna i Geziparken vid Taksimtorget i Istanbul är nu inne på sin tredje vecka. Occupy Taksim-rörelsen som började som en protest mot en planerad exploatering av parken har antagit en festival-liknande karaktär.

Demonstranterna håller vakt dygnet runt och levererar mat och vatten till folk på torget, samt sköter städningen av platsen.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan står dock fast vid beslutet om att omvandla den omstridda parken i Istanbuls centrum – en av få kvarvarande gröna lungor i mångmiljonstaden. Vid återkomsten från sin resa i Nordafrika meddelade han att han inte kommer att ge vika för protesterna och han gav heller inte någon ursäkt för polisvåldet som riktats mot demonstranterna, vilket folket i Geziparken krävt.

-Polisen gör sin plikt. Dessa protester som utmynnat i vandalism och fullkomlig laglöshet måste upphöra omedelbart, sa han.

Erdogan skyllde oroligheterna och dess ekonomiska konsekvenser på medlemmar i terroristorganisationer, marxister, oppositionen och utländska konspiratörer.

-Ingen utom Allah kan stoppa landets uppgång, sade premiärministern.

Han tillade också att den bankchef som visat stöd för demonstranterna nu betraktades som en motståndare. Han fördömde även de intellektuella som ställt sig bakom protesterna.

-De som kallar sig journalister, konstnärer och politiker har på ett mycket oansvarigt sätt öppnat vägen för hat, diskriminering och provokation.

Strax efter gav dock Turkiets president Abdullah Gül ett annat budskap när han mötte en grupp utländska studenter och talade om vikten av att respektera varandra.

-Försök att förtrycka varandra blir en källa till många lidanden och konflikter.

På torsdagkvällen höll Fetullah Gulen, en betydelsefull turkisk imam, folkbildare och författare, ett mycket efterlängtat tal där han uppmanade myndigheterna att inte underskatta eller förbise protesterna.

-Vi delar skulden för oroligheterna, sade han.

Han kommenterade dock inte regeringens hantering av krisen och verkade stödja Erdogans hållning – att ett val är det enda sättet att förändra situationen.

Många av Fetullah Gulens anhängare, bland annat journalister och akademiker, uttryckte att de väntat sig att han skulle inta en tydligare ståndpunkt.

Gulen stödde Erdogans parti AKP vid starten men började distansera sig från partiet under 2010.

Observatörer fruktar att dödläget mellan premiärministern och demonstranterna bara kommer att förlänga protesterna.

Turkiets politiska opposition har hittills avstått från att elda på konflikten genom uttalanden och demonstrationer och Faruk Logoglu från det största turkiska oppositionspartiet CHP avvisar Erdogans anklagelser om att oppositionen skulle ligga bakom demonstrationerna.

Logoglu säger till IPS att för att det ska bli ett slut på protesterna krävs att Erdogan går ut med en officiell ursäkt för polisvåldet som riktats mot demonstranter och för hur hans ministrar och säkerhetsansvariga hanterat krisen. Dessutom menar han att premiärministern måste föra en annorlunda politik när det gäller respekten för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Han tillade att det även finns en stor frustration över regeringens utrikespolitik och hur de hanterat krisen i Syrien.

Jacques N. Couvas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *