Strejk på skolor, universitet och myndigheter i Turkiet

Doha, 130605 (IPS) – Tusentals offentliganställda i Turkiet inledde på tisdagen en tvådagarsstrejk till stöd för protesterna mot regeringen.

Det är en av landets största fackliga centralorganisationer som har utlyst strejk i protest mot polisens våldsamma ingripanden de senaste dagarna och facket säger att premiärminister Recep Tayyip Erdogans regering ännu en gång “visat en fientlighet till demokratin”.

Centralorganisationen, som har uppskattningsvis 240 000 medlemmar inom 11 fackförbund, meddelade att strejken skulle pågå i två dagar.

A-Jaziras reporter Rawya Rageh, som rapporterar från huvudstaden Ankara, säger att de strejkande försöker visa att det inte bara är ungdomar ute på gatorna, och att protesterna hela inte handlar om enskilda krav utan om något större.

Men hon sa att det återstår att se hur framgångsrik strejken kommer att vara.

-Fackförbunden är inte så starka i Turkiet. Det här kommer bli ett test på om de kan leverera det de säger.

Den fackliga strejken kommer i kölvattnet av fyra dagar av massprotester mot regeringen. Minst två personer har mist livet under protesterna. En man dog i en taxiolycka i Istanbul och en annan man under en protest i staden Antakya, nära den syriska gränsen. Tv-kanalen NTV rapporterade att mannen hade skjutits i huvudet, men myndigheterna bestred detta och sa att han fått ett slag i huvudet.

Sociala medier överöstes med rapporter och filmer av polisens övergrepp. Turkiska Human Rights Foundation uppger att fler än tusen demonstranter har utsatts för “misshandel och tortyr” av polis.

Vice premiärminister Bülent Arinc gick i tisdags ut med en offentlig ursäkt till de skadade demonstranterna och meddelade också att han skulle träffa några av de aktivister som inledde demonstrationerna i förra veckan i hopp om att rädda en park i Istanbul. Denna demonstration utvidgades till en protest mot regeringen sedan polisen gått till hårt angrepp.

Trots att premiärminister Erdogan står inför den största utmaningen sedan han kom till makten 2002, reste han till Marocko på ett officiellt besök under måndagen och uppgav samtidigt att situationen i Turkiet höll på att lugna ned sig.

Han avfärdade talet om en “turkisk vår” och anklagelserna om att han försökt påtvinga religiösa reformer på den sekulära staten. Erdogan kallade samtidigt demonstranterna för “vandaler” och framhöll att han är demokratiskt vald.

Premiärministern har skyllt protesterna på “extremister”, “oliktänkande” och det största oppositionspartiet Republikanska folkpartiet.

-Jag tycker att premiärministern antagit en trotsig och konfrontativ inställning till protesterna. Han har anklagat demonstranterna för att vara extremister och för att ha utländska kopplingar, säger Fadi Hakura, Turkietanalytiker på den brittiska tankesmedjan Clatham House.

*Texten publiceras i samarbete med nyhetskanalen al-Jazira.

IPS-al-Jazira*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *