Repressionen ökar inför valet i Zimbabwe

Johannesburg, 130506 (IPS) – Polisens tillslag mot ickestatliga organisationer ökar inför det val som förväntas hållas i Zimbabwe i juli. Det uppger flera aktivister för IPS.

Godwin Phiri vid Nationella förbundet för ickestatliga organisationer i Zimbabwe, berättar att det blivit allt svårare för aktivister i landet att anordna möten på landsbygden för att informera befolkningen om deras rättigheter i samband med det kommande valet. Detta eftersom organisationerna förnekas rätten att kalla till informationsmöten.

-Vi måste anmäla hos polisen fyra dagar i förskott om vi ska organisera ett möte. Men polisen beslutar på egen hand vilka möten som ska godkännas, säger Phiri.

Han säger att allt fler ansökningar om möten har fått avslag i takt med att valet i landet närmar sig.

-Inför valet försöker vi nå ut med information om röstningen. Men en stor del av befolkningen lever i en miljö präglad av våld och de är rädda för att allt kan tolkas som regeringskritik. De är därför rädda för att prata om dessa frågor, säger han.

En av de många organisationer som under det senaste året har blivit utsatta för tillslag från myndigheterna är kvinnoorganisationen Women of Zimbabwe Arise, Woza. Många aktivister menar att tillslagen syftar till att strypa kritiken mot regeringen.

Jenni Williams, som grundat Woza, berättar för IPS att hon och organisationens andra ledare Magodonga Mahlangu har gripits av polisen vid fler än 50 tillfällen under de tio år som organisationen har existerat.

Nyligen anmälde Woza myndigheternas agerande till människorättskommissionen ACHPR inom den Afrikanska unionen.

Demokratiaktivisten Pedzisai Ruhanya, som är ordförande för Zimbabwe Democracy Institute, menar dock att denna anmälan inte kommer att göra någon skillnad. Detta eftersom president Robert Mugabes regering redan tidigare har struntat i flera utslag från ACHPR.

-De har gjort det tidigare och de är beredda att göra det igen, säger Ruhanya.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Nalisha Adams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *