Serbien: Filmklipp uppmärksammar våld i nära relationer

Belgrad, 130502 (IPS) – Nära en fjärdedel av kvinnorna i Europa har utsatts för våld i hemmet någon gång i sitt liv, enligt Europarådet. I Serbien har en Youtube-film väckt uppmärksamhet kring frågan.

Vid första anblicken ser klippet ut som vilken annan Youtube-film som helst. Foton på en leende ung kvinna följer på varandra med glimtar av olika frisyrer och smink. Men efter ett tag byter de snabba klippen karaktär och kvinnans blick fylls av rädsla och skräck, och allt eftersom täcks hennes ansikte av blåmärken och sår. I slutet av filmen håller hon upp en skylt med ett desperat rop på hjälp.

Innan någon visste vem kvinnan var eller om filmen var autentisk eller fiktion fick den stor uppmärksamhet både i Serbien och utomlands, och över två miljoner visningar på Youtube inom bara några dagar.

Det visade sig att filmen var en del av en kampanj lanserad av en fond kopplad till B92, ett radio- och tv-bolag i Serbien. Kampanjens syfte var att öka medvetenheten kring våld i hemmet.

I Serbien har över 60 kvinnor mist livet till följd av våld i nära relationer sedan början av 2012, enligt Oberoende kvinnocentret i Belgrad. Kvinnogrupper hävdar att varannan kvinna någon gång utsatts för fysiska eller psykiska övergrepp.

-Det är viktigt att prata om problemet så att samhället i stort blir varse om att det inte är acceptabelt att slå kvinnor, så att kvinnor också själva uppmuntras att anmäla våld. Att få folk att reagera och få myndigheterna att vidta åtgärder är också våra mål, säger Veran Matic, ordförande för B92.

Organisationen, som funnits i sex år, driver fem skyddsboenden för utsatta kvinnor. Ytterligare två boenden väntas öppnas i år. I samarbete med FN:s utvecklingsprogram, UNDP, arbetar fonden även med att utöva påtryckningar och uppmana till en stärkt lagstiftning för ett ökat skydd och stöd till dem som utsätts för våld i hemmet.

Danijela Pesic vid Oberoende kvinnocentret i Belgrad, som arbetat med frågan i tjugo år, säger att det viktigaste är att arbeta för att lagstiftningen efterlevs. Hon poängterar att ett skyddsboende enbart är en kortsiktig lösning.

-En förändrad kultur är ytterligare en viktig aspekt för att bekämpa våldet. Patriarkala värderingar är den främsta orsaken till våld i hemmet. Det är inte fattigdom, brist på utbildning eller alkoholism. Vi ser lika mycket övergrepp i byar och städer och i alla samhällsskikt, säger Danijela Pesic.

-Män måste sluta tro att det är okej för dem att vara våldsamma. För att det ska ske måste uppfattningarna om könsrollerna förändras, och det arbetet måste börja redan i förskolan.

En rapport från 2012 från det europeiska nätverket Kvinnor mot våld visar att endast en tredjedel av de europeiska länderna uppfyller Europarådets rekommendationer om en nationell avgiftsfri hjälplinje för människor som utsätts för våld i hemmet. I fråga om skyddsboenden är situationen ännu sämre, endast fem av 46 länder i Europa har det antalet skyddade boenden som anses nödvändiga.

Claudia Ciobanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *