Militären uppvaktar civilsamhället efter statskuppen i Mali

Bamako, 120326 (IPS) – Majoriteten av de politiska företrädarna i Mali har tagit avstånd från de militärer som låg bakom statskuppen i Mali i förra veckan – samtidigt har flera religiösa och politiska ledare visat sig vara villiga att samarbeta med den nya regimen.

Efter att president Amadou Toumani Touré avsatts av delar av den maliska militären försöker juntan nu att nå ut till politiska partier och civilsamhället.

Kuppledaren Amadou Sanogo, ledare för den nya regimen som kallar sig Nationalkommittén för demokratins upprättande, på franska förkortat CNRDRE, träffade flera representanter för civilsamhället bara några timmar efter att statskuppen hade tillkännagetts i tv den 22 mars.

Imamen Mahmoud Dicko, ledare för landets högsta muslimska råd, sa i tv att kuppledarna försäkrat honom om att de vill samarbeta med alla grupperingar i landet.

Ett av de första politiska partierna som uttryckte sitt stöd för den nya regimen var vänsterpartiet Sadi, vars ledare Oumar Mariko förklarat sig villig att ingå i en regering tillsammans med kuppmakarna.

De revolterande soldaterna från Malis armé kommer från militärbasen Kati, 15 kilometer utanför huvudstaden Bamako. I onsdags i förra veckan intog de presidentpalatset och grep flera ministrar, samt tog kontroll över flygplatsen och statstelevisionen. Den tidigare presidenten Toumani Touré har gått under jorden. Bland de ministrar som gripits återfinns premiärminister Mariam Kaïdama Sidibé, utrikesminister Soumeylou Boubèye Maïga samt försvarsminister Sadio Gassama.

Även två kandidater till presidentvalet den 29 april, den förre statsministern Modibo Sidibé och Jeamille Bittar, ordförande i Ekonomiska och sociala rådet, har gripits. Juntan har uppgett att de som sitter gripna ska behandlas väl.

-Men så länge jag är ledare för den här rörelsen kommer de vara tvungna att stå till svars för sina handlingar, i en domstol, sa Amadou Sanogo vid ett tv-sänt tal på torsdagen.

Kuppmakarna är inte välkända i Mali och har inte haft någon framträdande roll inom militären. CNRDRE består av ett 20-tal militärer, däribland Amadou Sanogo och gruppens talesperson Amadou Konaré.

Amadou Konaré sa vid ett uttalande i tv att kuppen genomförts på grund av regeringens oförmåga att hantera det väpnade uppror som leds av rebeller från folkgruppen tuareger i norr och han kallade den tidigare regeringen för “inkompetent”.

Många av tuaregernas rbeller, som slåss för att bilda en självständig stat, stred tidigare för Gaddafi och har sedan han störtades återvänt till Mali tungt beväpnade. Kuppmakarna har uppmanat till fortsatt kamp mot tuaregerna i norr och till att fler grupper ansluter sig till dem.

-Amadou Sanogo är den nya presidenten, men andra soldater stödjer fortfarande Amadou Toumani Touré, säger Samba Guido, som bor i stadsdelen Baco Djicorni i huvudstaden Bamako, till IPS.

Trots att presidentens mandatperiod skulle ha löpt ut den 8 juni i år verkar många i huvudstaden inte förvånade över statskuppen efter arméns motgångar i striderna med rebellerna i norr.

Younouss Hamèye Dicko, en politiker som stödde Toumani Touré under 2002 säger att bristen på tydligt agerande i förhållande till tuaregupproret blev ödesdigert för den tidigare regeringen som han menar misslyckades med att agera i rätt tid.

Enligt nyhetsbyrån AFP hävdade en tuaregisk rebellgrupp på lördagen att man var mycket nära ett övertagande av Kidal, en av de viktigaste städerna i norra Mali och kuppmakarna försökte på lördagen hävda sin styrka efter rykten om en motkupp från regeringstrogna. De rykten som gjort gällande att kuppledaren Amadou Sanogos skulle vara död tillbakavisades i statlig tv på lördagen.

Soumaila T. Diarra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *