Ny grön metod för att rena giftigt vatten

Kapstaden, 110712 (IPS) – Forskare i Sydafrika har utvecklat en ny metod för att kunna omvandla giftigt avfall till dricksvatten – vilket drastiskt kan minska effekterna av föroreningar orsakade av industrier världen över.

Genom nerfrysning ska 99,9 procent av det förorenade vattnet kunna renas och återanvändas.

Alison Lewis, professor i kemiteknik vid Kapstadens universitet som lett forskningsprojektet, säger att den nya tekniken inte ger något giftigt restavfall, till skillnad från vad som sker vid användning av andra metoder.

-Metoden har stor ekologisk betydelse eftersom den kan omvandla giftigt avfall till en användbar produkt. Det är en miljöanpassad och kostnadseffektiv metod som bland annat kan användas inom gruv-, olja och gas- och pappersindustrin samt den kemiska industrin, säger Lewis.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Kristin Palitza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *