Förslag om handelsförbud för populär sushifisk väcker debatt

Washington, 100309 (IPS) – Flera länder förespråkar nu ett skydd av den utrotningshotade blåfenade tonfisken. Men förslaget möts av starka protester, bland annat från Japan, dit 80 procent av all fångst skickas för att ätas som sushi.

Tonfiskfisket är lukrativt och en begränsning av fisket är omtvistat och diskuteras på hög politisk nivå. Förslaget om att skydda den blåfenade tonfisken har mötts av starka protester från fiskeindustrin eftersom industrin omsätter mer än 50 miljarder kronor varje år.

Beståndet av den blåfenade tonfisken har minskat kraftigt de senaste årtiondena och med så mycket som 60 procent de senaste tio åren. Internationell handel med hotade djur är förbjuden enligt FN-konventionen Cites (Convention on International Trade in Endangered Species). Den 13 mars hålls en Cites-konferens i Doha i Qatar och inför mötet finns det ovanligt många förslag på skydd av arter som lever i havet.

Det var i juli förra året som Monaco lade fram förslaget om ett internationellt handelsförbud för den blåfenade tonfisken. För att det ska godkännas krävs det att två tredjedelar av Cites-länderna röstar för förslaget.

I onsdags upprepade USA sitt stöd för att skyddsklassa den utrotningshotade blåfenade tonfisken, vilket skulle innebära ett förbud för all handel med den populära sushi- och sashimi-fisken.

Men dagen efter meddelade den japanska regeringen att man inte kommer ställa sig bakom ett förbud. Fyra femtedelar av all fångst av den blåfenade tonfisken skeppas till Japan där en enda fisk kan säljas för så mycket som 700 000 kronor.

– Japan har, historiskt sett, motsatt sig skyddsklassning av flera marina arter på Cites-listan. Det är en besvikelse, men inte oväntat att de motsätter sig att den blåfenade tonfisken skyddslistas, säger Bill Fox som arbetar med fiskerifrågor inom Världsnaturfonden i USA.

I Spanien, Grekland och Malta utgör handeln med tonfisk en stor del av fiskeindustrin och dessa länder har också motsatt sig ett förbud. Men Frankrike som också har en stor tonfiskindustri, har meddelat att man tänker upphöra med fisket, men först om ett och ett halvt år och på villkor att det bara är för en begränsad tidsperiod. Italien, Tyskland och Storbritannien har också meddelat sitt stöd för ett handelsförbud.

I veckan väntas EU presentera sin hållning. EU-kommissionen och Europaparlamentet har redan gett sitt stöd för ett handelsförbud. Gerry Leape från miljöorganisationen Pew Environment Group, säger att det är osannolikt att de europeiska länderna med stor tonfiskindustri kommer att gå emot EU:s linje.

Matthew Berger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *