Egypten: Fattiga vräks för att ge plats åt turistsatsning

Luxor, 100225 (IPS) – Hundratals fattiga familjer har tvingats från sina hem sedan myndigheterna i staden Luxor godkänt planerna på att gräva ut en gammal väg, Sfinxernas aveny, och göra den till en stor turistattraktion.

Hajj Khodari höjer sin knutna näve mot grävmaskinen som bara är några meter ifrån hans ytterdörr.

– Jag kommer inte låta mig tvingas från mitt hem utan en skälig kompensation. Om de ger sig på mitt hus kommer jag låsa in mig här, säger han.

I samma ögonblick ser han sin grannes hus slås i spillror av grävmaskinen. Han och hans familj bor i ett tvåvåningshus som är utsmyckat med målningar som gestaltar en pilgrimsfärd till Mecka som han gjorde för fyra år sedan.

Han trotsar vräkningsordern och kräver en skälig ersättning innan han lämnar sitt hem och området där hans släkt har bott i över 200 år.

– De senaste månaden har staden stängt av vattnet och elektriciteten för att få oss att flytta. För en vecka sedan kom de hit och meddelade oss att vi är tvungna att ge oss av. Men vart? Ut på gatan, till öknen…till Israel? Hundratals fattiga familjer har tvingats lämna sina hem sedan myndigheterna i Luxor beslutade att gräva ut den gamla vägen Sfinxernas aveny. Den 2,7 kilometer långa sträckan förenade en gång i tiden templen i Luxor och Karnak i vad som då var den gamla staden Tebe. Över 1 300 sfinxer i sten kantar vägen, som slutade användas på 400-talet e. Kr efter en stor översvämning.

Genom utgrävningarna har man funnit gamla kapell, en romersk vinfabrik och 620 välbevarade statyer av sfinxer. Men kritiker menar att utgrävningarna gjorts slarvigt och att turismprojektet resulterat i oacceptabelt stora sociala kostnader.

– Man gör inte utgrävningar med en bulldozer. En utgrävning kan ta flera år. Arbetet här jäktas på för att öppna upp platsen för turister och flera historiska byggnader har förstörts under arbetets gång, säger en utländsk arkeolog som vill vara anonym.

FN-organet Unesco har riktat skarp kritik mot den egyptiska regeringen när det gäller utgrävningarna, efter att flera historiska byggnader förstörts i samband med utgrävningarna.

Invånare i Luxor anklagar beslutsfattarna för att använda utgrävningarna som ett svepskäl för att kunna riva områden som de anser vara skönhetsfläckar. Över 800 familjer har tvångsförflyttats sedan utgrävningarna kom igång för tre år sedan.

– Hittills har vi tagit bort 95 procent av husen längs med Sfinxernas aveny. Vi har kompenserat husägarna genom att erbjuda dem motsvarande 97 000 kronor, eller en ny lägenhet 200 meter från platsen, säger staden Luxors guvernör, Samir Farrag.

De vräkta familjer som IPS talat med ger dock en annan bild. En del uppger att de fått så lite som motsvarande 40 000 kronor i kompensation, andra att de erbjudits lägenheter långt ut i öknen.

Rivningsprojekten är en del av regeringens plan för att skydda gamla kulturarv och öka intäkterna från turism. Planen är att förflytta invånare från platser med arkeologiska fynd till nya områden. Målet är att kunna skapa världens största utomhusmuseum till år 2030.

Det beräknas att turismen kring Sfinxernas aveny kommer att inbringa motsvarande 360 miljoner kronor per år framöver. Det kan jämföras med de motsvarande 36 miljoner kronor som regeringen avsatt som engångsbelopp och som kompensation till de familjer som nu tvingas flytta.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Cam McGrath

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *