Mobilapplikation för migranter utvecklas i USA

San Diego, 100208 (IPS) – En ny mobilapplikation, som ska hjälpa migranter att navigera genom ökentrakter vid gränsen mellan Mexiko och USA, har väckt debatt i USA.

Ricardo Dominguez, vid Kalifornienuniversitetet i San Diego, USA, arbetar med att utveckla en applikation för mobiltelefoner som kan användas för att hjälpa människor att ta sig över gränsen mellan länderna.

Redan i sommar hoppas Dominguez att det ska vara möjligt att låta grupper från kyrkor och andra människorättsaktivister använda applikationen i sitt arbete med att hjälpa migranter över gränsen till USA.

– Det ger människor möjligheten att ta sig över gränsen utan att behöva sätta livet till, säger han.

Programmet Transborder Immigrant Tool ska med gps-teknik hjälpa migranter att navigera genom öknen. Applikationen ska bland annat kunna ge realtidsinformation om gömda vattendepåer längs med stigar i svårtillgänglig öken. Programmet innehåller också dikter för tröst och stöd under färden. Ricardo Dominguez beskriver applikationen som en “virtuell frihetsgudinna”.

Men lanseringen är kontroversiell. Mark Rasch, tidigare åklagare vid det amerikanska justitiedepartementet, säger att en lansering kan leda till åtal eftersom federala lagar förbjuder att man hjälper människor över gränsen.

Mobilapplikationen har redan, flera månader före dess lansering, orsakat kraftig debatt mellan människorättsaktivister och de som förespråkar skärpta gränskontroller.

– Vi har tagit emot dödshot, säger Amy Sara Carroll, professor vid universitetet i Michigan, USA, som för tillfället besöker projektet vid Kalifornienuniversitetet i San Diego.

Varje år försöker migranter ta sig över öknen mellan San Diego och Mexikos norra gräns. Det är en svår färd genom varma dagar och kalla nätter.

Ökade våldsamheter kopplade till droghandeln i de mexikanska städerna Tijuana och Ciudad Juarez har förvärrat förhållandena vid gränsen de senaste åren. En ökad gränskontroll har tvingat migranter längre ut i öknen, vilket lett till att många inte klarat resan.

Medborgarrättsorganisationen ACLU beräknar att mellan 5 000 och 6 000 människor har dött de senaste femton åren när de har försökt ta sig över gränsen mellan Mexiko och USA.

Enrique Gili*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *