Smältande glaciärer i Himalaya ökar risken för konflikt

Srinagar, 100122 (IPS) – Risken för nya strider mellan kärnvapengrannarna Indien och Pakistan ökar i takt med att snötäcket minskar och glaciärerna smälter i Himalaya.

Mellan de två länderna går floden Indus, som är en av de längsta i världen. Indus utgår från Tibet och löper sedan genom Himalaya och den omtvistade delstaten Kashmir, där den ringlar sig igenom såväl pakistanskt som indiskt territorium.

Konflikten om Kashmir har sedan länge varit en stötesten mellan ärkerivalerna Indien och Pakistan. Länderna har dock med hjälp av Världsbanken en hittills välfungerande överenskommelse om hur Indus vattentillgångar ska fördelas.

Men experter varnar för att en drastisk minskning av mängden tillgängligt vatten i regionen riskerar att leda till krig mellan nationerna.

En forskningsrapport som publicerades i december förra året visar att snötäcket i Kashmir har minskat i takt med att temperaturerna har stigit. Rapporten har skrivit av forskaren H. S. Negi och hans kollegor, och publicerades i den indiska vetenskapstidskriften Journal of Earth System Sciences.

Till grund för rapporten ligger 20 års väderobservationer, samt en närstudie av tre vintrar i Kashmir, fram till vintern 2006-2007.

-Studien visar en minskning av det område som täcks av snö, samt en trend mot stigande maxtemperaturer under tre vintrar i hela Kashmirdalen, säger H.S. Negi.

Enligt forskarna minskande snömängden i Kashmir kontinuerligt under perioden.

Till skillnad mot floderna i östra Himalaya, däribland Brahmaputra, fylls inte Indus i första hand på av regnvatten, utan av smältande snö och is från glaciärer. Men klimatförändringarna riskerar nu att förändra hela systemet.

-Vattnet från Indus är Pakistans livlina, eftersom mellan 75 och 80 procent av vattendragen till Pakistan kommer från Himalayas glaciärer. Detta smältvatten utgör ryggraden för Pakistans bevattningssystem, säger Dr Irshad Muhammad Khan, som är ordförande för Global Change Impacts Studies Centre i Pakistan.

En minskning av vattentillflödet skulle enligt honom leda till mycket svåra följder för jordbrukssektorn i Pakistan.

Ekonomen Parvez Amir påpekar att de båda ländernas överenskommelse om fördelningen av Indus vattenresurser hittills har fungerat bra, men att det nu hotas.

-Klimatförändringarnas effekter kommer att vara en utmaning för uppgörelsen, säger Amir till IPS.

Enligt vattenfördraget, som skrevs 1960, har Pakistan rätt att utnyttja de vattentillgångarna som kommer från Indus och dess västliga bifloder, medan tre andra bifloder tillfaller Indien.

Professor Mohammad Sultan, som är verksam vid Kashmirs universitet, säger att man ända sedan 1975 har kunnat notera en oroande trend i regionen – att temperaturerna stiger. Detta samtidigt som nederbörden har minskat.

-Denna rubbning kommer tveklöst att i framtiden förändra tillgången på vatten, säger han.

Enligt Sultan kommer minskade grundvattennivåer att leda till att flodvattnet blir en alltmer värdefull resurs, vilket i sin tur kommer att minska möjligheterna att upprätthålla ett fungerande avtal om fördelningen mellan Indien och Pakistan.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *