Organiserad brottslighet gör Centralamerika till världens våldsammaste region

Managua, 091026 (IPS) – Minst 79 000 människor mördades i Centralamerika mellan 2003 och 2008. Förutom det mänskliga lidandet kostar våldsbrottsligheten även regionens länder enorma summor varje år, slår FN-organet UNDP fast i en ny rapport.

Ingen annanstans i världen är den icke-politiska kriminaliteten lika hög som Centralamerika. Den nya rapporten, som lanserades i Managua i torsdags, innehåller en detaljrik analys av det höga pris som våldet och kriminaliteten för med sig för regionens invånare.

Våldsbrottsligheten kostade länderna motsvarande uppskattningsvis 45 miljarder kronor bara under 2006. Det motsvarar 7,7 procent av regionens bruttonationalprodukt, och dessa pengar hade enligt rapporten behövts i olika former av sociala satsningar.

Med undantag för Costa Rica och Panama så är utbredd fattigdom och underutveckling stora problem i alla andra länder i regionen.

Migranter från de fattigaste länderna, däribland Nicaragua och Honduras, stämplas ofta som kriminella i de länder dit de beger sig i jakt på ett bättre liv. Många migranter som försöker bege sig till USA faller dessutom offer för övergrepp från organiserade kriminella grupper, som även rekryterar fattiga ungdomar till kriminella gäng. Förra året genomfördes 33 mord per 100 000 invånare i Centralamerika, medan det globala genomsnittet låg på 9 mord per 100 000 invånare. Konsulten Francisco Javier Bautista, som varit med och skrivit rapporten, menar att det är den organiserade brottsligheten som bär det främsta ansvaret för våldet, men att orsakerna även har att göra med den socioekonomiska situationen.

Centralamerika består av Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala och Belize, som tillsammans har 43 miljoner invånare, varav 40 procent är fattiga.

Söder om Centralamerika ligger Colombia, världens största producent av kokain, och vid regionens nordliga gräns ligger Mexiko – som enligt USA:s narkotikamyndighet DEA är hem för världens mest våldsamma knarkmaffior.

Närmare 90 procent av den narkotika som tillverkas i Sydamerika smugglas till USA genom Centralamerika och Mexiko. Bautista säger till IPS att de ligor som ligger bakom knarkhandeln även bidrar till och förstärker andra former av kriminell verksamhet. UNDP listar i rapporten en lång rad kriminella aktiviteter, som sträcker sig från väpnade rån till mer avancerade verksamheter som trafficking och vapenhandel. Enligt rapporten är det de välorganiserade transnationella narkotikakartellerna som utgör det största hoten mot allmänhetens säkerhet. Rapporten påpekar bland annat att knarkmaffiorna utgör ett direkt hot mot allmänheten genom de revirstrider som ofta utkämpas, men även genom att de underminerar statsmakten genom korruption. Dessutom tvingas myndigheterna lägga stora resurser på att bekämpa dessa kriminella grupper. Forskaren Roberto Orozco, som arbetar vid Institutet för strategiska studier och samhällspolitik, påpekar att våldet är särskilt utbrett i regionens nordliga del – i Guatemala, Honduras och El Salvador.

– Den organiserade brottsligheten är mer utbredd där eftersom Mexiko ligger så nära och på grund av de karteller som kontrollerar smugglingen av kokain och papperslösa invandrare, säger han till IPS. Mordstatistiken i den delen av Centralamerika är extremt hög, förra året genomfördes 48 mord per 100 000 invånare i Guatemala, och hela 58 per 100 000 invånare i Honduras. Rapportförfattarna uppmanar bland annat Centralamerikas regeringar att satsa på en mer välutbildad poliskår, men också till satsningar på fler arbetstillfällen och andra möjligheter för regionens ungdomar, i syfte att minska de kriminella gängens möjligheter att rekrytera nya medlemmar.

José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *