Valprocessen i Libanon kritiseras

Beirut, 090610 (IPS) – En västvänlig koalition, 14 mars-rörelsen, vann valet i Libanon som hölls i söndags. Men valprocessen kritiseras, Abdo Saad, statistiker och chef för ett forsknings- och informationscenter i Beirut, säger att många köpte röster och mutade väljare.

Människor köade i flera timmar vid vallokalerna för att kunna avlägga sin röst. Mohammad Qabbani, från sunnimuslimska Future Movement som tillhör 14 mars-koalitionen, säger att valresultatet till viss del är en reaktion på Hizbollah-ledaren Sayyed Hassan Nasrallahs uttalande om att “7 maj var en ärorik dag i motståndskampens historia.” Mer än 70 människor dog i strider mellan regeringsvänliga styrkor och motståndsgrupper i maj förra året.

– Valresultatet visar att libaneserna vill ha en stark och oberoende stat, säger han.

Men Abdo Saad beskriver valprocessen som en stor skandal.

– Jag har länge sagt att vilken regering det än blir efter valet så är det en regering som tillsatts genom en ogiltig process där man köpt röster.

I de områden som var utslagsgivande i valet, hade landsmän utomlands mutats att komma hem och rösta, uppger Abdo Saad.

Libanons västvänliga, Syrienkritiska koalition fick 71 av de 128 platserna i parlamentet, mot 57 för Syrienvänliga Hizbollah och dess allierade. 14 mars-rörelsens ledare 39-åriga Saad al-Hariri, son till den förre premiärministern Rafiq al-Hariri som mördades 2005, kan bli landets nye premiärminister.

Valdeltagandet var högre än vid tidigare val, drygt hälften av landets 3,2 miljoner röstberättigade röstade.

Sedan parlamentsvalet 2005 har det funnits två läger, 14 mars-rörelsen och 8 mars-rörelsen, som härrör från de olika politiska lägrens demonstrationer i Beirut den dramatiska våren 2005 då Rafiq al-Hariri mördades och Syriens armé tvingades ut ur Libanon. Den Syrienkritiska koalitionen “14 mars” backas upp av USA och Frankrike, medan “8 mars” domineras av Hizbollah och general Aoun, ledare för kristna Fria patriotiska fronten.

De två politiska lägren delar landet, och även familjer.

– Vi är elva bröder, några av oss stödjer general Michel Aoun, medan resten stödjer 14 mars-rörelsen, säger Jean Jdeidani, som tillsammans med sin familj rest från Sverige för att rösta i valet.

Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *