Kina stärker sin närvaro i Kambodja

Sisophon, 090416 (IPS) – Skolor, sjukhus och kliniker i kinesisk regi – Kina investerar stort i Kambodja och uppges vara landets största biståndsgivare. Men få nämner Kinas inblandning i landets förflutna.

Chem Hout har en son som studerar vid en av de tvåspråkiga skolorna i Kambodja, där det även undervisas i kinesiska.

– De skolorna kostar mer än de statliga, men jag vill att han lär sig kinesiska. Jag hoppas att han får möjlighet att resa till Kina i framtiden, förklarar han.

Medan japanska och sydkoreanska investerare satsar på fastighetsmarknaden i huvudstaden Phnom Penh, kombinerar Kina investeringar med bistånd för att utveckla landsbygden.

– På ett sätt är det anmärkningsvärt, men å andra sidan kan det ses som en del av en lång tradition. Förr var det inte ovanligt att kinesiska köpmän sålde jordbruksprodukter från Kambodja, säger Lao Mong-hay, som tidigare var ledare för det kambodjanska institutet för demokrati i Phnom Penh.

Men Kina har också varit inblandad i Kambodjas förflutna och stödde Pol Pots brutala regim när en fjärdedel av befolkningen dog. Även efter att vietnamesiska styrkor invaderat landet år 1979 stöttade Kina Röda khmererna och försåg dem med vapen, mat och teknisk assistans.

Enligt Lao Mong-hay, som nu arbetar som forskare vid människorättskommissionen i Asien, har Kina bidragit med mer än motsvarande 16 miljarder kronor till rörelsen, hälften av dessa även efter att massmorden under Pol Pots regim blivit kända.

Inga medier i Kina rapporterar om de pågående rättegångarna i Phnom Penh där de röda khmerernas forna ledare står åtalade för brott mot mänskligheten. Inte heller i Kambodja märks Kinas inblandning i landets förflutna.

– Regeringen nämner det aldrig. Kina är vår största investerare och biståndsgivare. Både Kambodja och Kina vill sopa det förflutna under mattan, säger Ou Virak, från Centret för mänskliga rättigheter i Kambodja.

Enligt Kambodjas investeringskommitté har Kina stått för de största investeringarna i landet under de senaste 14 åren. Fram till 2007 motsvarade det cirka 47 miljarder kronor. Kina har lovat att ge ytterligare motsvarande 2,1 miljarder kronor i bistånd under 2009.

Antoaneta Bezlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *