Ekonomisk kunskap hjälper migrantarbetare

Singapore, 090130 (IPS) – Finansiell utbildning ger stöd till utländska gästarbetare i Singapore. Emily Alson uppmanades av sina svenska arbetsgivare att lära sig mer om ekonomi och sparande i en studiecirkel.

Emily Alson från Filippinerna har en egen affärsrörelse där hon lagar och säljer mat under helgerna. Det ger henne en extrainkomst och kunskaper om företagande.

– Jag skulle vilja återvända till Filippinerna och starta min egen restaurang en dag, säger hon.

Hon kom till Singapore 1996 för att jobba som hembiträde. Tidigare hade hon inte mycket pengar över, hon skickade en stor andel hem till föräldrarna i Filippinerna. Men tack vare hennes arbetsgivare, som ursprungligen kommer från Sverige, har hon fått utbildning i att spara och investera pengarna på bästa sätt. Hon har uppmuntrats att gå på studiecirklar som gett henne en bra ekonomisk grundkunskap.

Allt fler frivilligorganisationer i Singapore har startat studiecirklar om företagande, sparande, försörjning och uppehälle. I Singapore finns det över 150 000 utländska gästarbetare som arbetar i hemmen. De flesta kommer från Filippinerna, Indonesien och Sri Lanka.

– Vissa blir utnyttjade av sina arbetsgivare, men den största svårigheten för migrantarbetarna är att pengarna inte räcker till, säger Saleemah Ismail från FN:s utvecklingsfond för kvinnor, Unifem, i Singapore.

En studie gjord av Unifem under 2001 visade att många utländska gästarbetare strävar efter två saker – att tjäna tillräckligt mycket pengar för att kunna återvända till hemlandet och att få möjlighet att lära sig nya färdigheter.

Men enligt Saleemah Ismail är det många som inte kan spara några pengar eftersom det mesta skickas till familjemedlemmar i hemlandet.

Joy Romualdo, en gästarbetare från Filippinerna, säger att det är svårt att neka familjen pengar.

– Tack vare mina pengar kan mitt syskonbarn gå i skolan. Om jag slutar skicka pengar kan hon inte ta examen. Jag är den enda som understödjer henne.

Problemet är att familjerna i hemländerna sällan investerar de pengar som skickas hem. Unifem har sett behovet av att utbilda gästarbetarna i hur de kan förvalta det de tjänar och har nu startat flera utbildningsprojekt. Även Asiens utvecklingsbank visar i en studie från 2005 att ett konkret sätt att förbättra situationen för gästarbetarna är att ge dem finansiella kunskaper.

Prime Sarmiento

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *