Hotande massarbetslöshet oroar kinesiska ledare

Peking, 090109 (IPS) – Tjugo år efter massakern på Himmelska fridens torg står Kina nu inför samma explosiva blandning av stigande arbetslöshet och ekonomisk osäkerhet som ledde fram till massprotesterna 1989. Precis som då riskerar mängder av nyutbildade studenter att få lämna universiteten utan att kunna hitta några arbeten.

För att bemöta den sociala oro som börjat jäsa i storstäderna har regimen i veckan beslutat att erbjuda studenter att återfå sina utbildningsavgifter – under förutsättning att de är beredda att ta arbeten i avlägsna och fattiga provinser.

Premiärminister Wen Jiabao påpekade vid ett extrainkallat regeringssammanträde i veckan att läget på den kinesiska arbetsmarknaden hårdnat betydligt på grund av den internationella finanskrisen. I ett uttalande som publicerats på regeringens hemsida säger Wen Jiabao att landet nu måste prioritera att skapa arbetstillfällen för de nyutexaminerade universitetsstudenterna.

På senare år har myndigheterna satsat på den högre utbildningen och utökat antalet studieplatser. Över sex miljoner nyutbildade studenter kommer att gå ut i arbetslivet under detta år, vilket är över en halv miljon fler än förra året. Men de kommer att ställas inför en allt tuffare arbetsmarknad.

Fler än 30 procent av dem som avslutade sina universitetsstudier förra året hade inte lyckats få arbeten fram till i augusti förra året, enligt en årlig genomgång som genomförs av det kinesiska institutet Cass. Enligt institutet låg arbetslösheten i landets städer på dryga nio procent. Den officiella arbetslöshetssiffran är fyra procent, men de flesta ekonomer är eniga om att den siffran inte är tillförlitlig.

Men det är inte bara unga högutbildade som kan komma att rikta sin vrede mot landets ledning, över att de inte hittar något arbete – utan även deras föräldrar, som i vissa fall satsat sina livs besparingar på barnens utbildning.

– Vi kunde aldrig tro att det skulle bli svårt att hitta ett arbete, säger reseagenten Wang Juanyi, vars dotter kommer att vara färdigutbildad till sommaren.

– Den information vi fick var att om vi bara hade råd med extra lektioner för vårt barn så skulle hon komma in på ett toppuniversitet, vilket skulle leda till ett bra arbete. Men nu när företagen i stället avskedar folk är vi inte längre så säkra på det.

De statliga medierna har rapporterat om hur en del högutbildade människor börjat resa till de rikare städerna i södra Kina för att ta arbeten som hembiträden eller barnskötare.

En av Kinas mer frispråkiga tidskrifter, magasinet Outlook, har varnat för att den sociala oron i landet kan komma att öka under året i takt med att arbetslösheten stiger. Ilskan kan komma att växa särskilt bland studenter och migrantarbetare, enligt tidskriften, som ges ut av den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Hittills har den globala ekonomiska krisen resulterat i att hundratusentals små och mellanstora kinesiska företag tvingats lägga ned verksamheten, varav många arbetsintensiva tillverkningsföretag i landets kustregioner. Enligt Outlook har landets myndigheter beräknat att fler än tio miljoner migrantarbetare redan har förlorat sina jobb. Massakern på Himmelska friden torg 1989 har förblivit en stor plump i protokollet för landets kommunistparti. Demonstrationerna under våren 1989 inleddes som en proteströrelse mot den ekonomiska nedgången och den stigande inflationen, men förvandlades snabbt till en demokratirörelse med krav på politiska reformer. Den stora striden kom att stå i Peking men miljontals kineser i städer över hela landet deltog samtidigt vid olika former av politiska protester.

Precis som efter massakern på Himmelska fridens torg försöker nu den kinesiska regimen rädda landets ekonomi genom att pumpa in massor av pengar till olika satsningar på infrastrukturprojekt i form av nya vägar, flygplatser och billiga bostäder. I november presenterade Peking ett stimulanspaket på motsvarande 585 miljarder dollar i syfte att bemöta den globala ekonomiska krisen. Sedan 2003 har den kinesiska tillväxten varit tvåsiffrig, men under förra året sjönk den till nio procent under sommarmånaderna. Och en minskad tillväxt innebär ett hot mot den snabba utvecklingen i landet – vilket i sig är det bärande argumentet för kommunistpartiets enpartisystem.

Investmentbanken Goldman Sachs förutspår att Kinas tillväxt under året kommer att sjunka till sex procent, medan Moody’s Investors Service varnar för att den kan komma att hamna på enbart fem procent.

Antoaneta Bezlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *