USA: Framstående grupp uppmanar till direkta förhandlingar med Iran

Washington, 080926 (IPS) – USA:s kommande president bör i betydligt större utsträckning än den nuvarande administrationen satsa på diplomatiska förhandlingar med länder som Iran och Syrien. Det skriver en grupp bestående av flera betydelsefulla utrikespolitiska experter i en ny rapport.

Uppmaningen kan ses som en implicit kritik av president George W. Bushs “globala krig mot terrorismen” och den republikanske presidentkandidaten John McCains mest hårdföra uttalanden.

Gruppen som lagt fram den 152-sidiga rapporten består bland andra av den före detta utrikesministern Madeleine Albright och Bushs före detta vice utrikesminister Richard Armitage.

Den kommande presidenten uppmanas även att aktivt arbeta för att motverka konflikten mellan Israel och Palestina genom att plädera för en tvåstatslösning.

Att USA medverkar till att lösa konflikten i Israel och Palestina är enligt gruppen av högsta vikt för de amerikanska relationerna med de muslimska länderna. Rapporten, kallad “Changing Course: A New Direction for U.S. Relations with the Muslim World”, föreslår även att Washington överväger att ompröva sin hållning gentemot Hamas. Rapporten kommer efter att ett antal möten hållits mellan olika experter, anordnade av organisationerna Search for Common Ground samt Consensus Building Institute.

Inför det kommande presidentvalet har den republikanske presidentkandidaten John McCain uttryckt sig mer hårdfört, och bland annat meddelat att han är beredd att under vissa omständigheter slå till militärt mot Irans kärnenergianläggningar. McCain har även hånat den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama för dennes uttalanden om att USA borde inleda direkta förutsättningslösa förhandlingar med Iran och Syrien på högsta nivå.

I den frågan ställer sig rapportförfattarna dock klart bakom Obamas linje. I rapporten skriver man att den kommande presidenten bör agera för att undersöka möjligheterna att komma överens med alla regeringar i Mellanöstern. Särskilt viktigt är det att föra en dialog med Iran eftersom landet har inflytande i Irak, men också är viktigt när det gäller konflikten i Israel och Palestina.

Rapporten är anmärkningsvärd eftersom vissa personer som tillhör landets kristna höger ställt sig bakom den, däribland den välkände Richard Land. Även två tidigare tunga republikanska kongressledamöter ingår i gruppen.

I rapporten understryks att klyftan mellan USA och den muslimska världen både handlar om problem som finns i de muslimska länderna, men också om den amerikanska utrikespolitiken – särskilt det otvetydiga stödet för Israel, men också krigen i Irak och Afghanistan. Författarna uppmanar till “fyra pelare” som ska motverka extremistiska anti-amerikanska stämningar i den muslimska världen.

Det handlar om att genom utökad diplomati bidra till att få ett slut på de våldsamma konflikterna, men också att medverka för förbättrade styrelseskick i de muslimska länderna genom att verka för pluralism och reformer. Men det handlar även om att medverka till ekonomisk tillväxt i regionen, samt verka för en utökad respekt genom olika utbytesprogram. Där kan den muslimska minoriteten i USA få en viktig roll att spela, enligt rapporten. Gruppen uppmanar den kommande presidenten att redan i sitt installationstal understryka vikten av förbättrade relationer mellan USA och den muslimska världen, samt tidigt göra klart att USA kommer att förbjuda alla former av tortyr.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *