Inget entydigt stöd för Ryssland inom Shanghaigruppen

Peking, 080902 (IPS) – Rysslands beslut att erkänna utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien får inget entydigt stöd av landets diplomatiska vänner inom den så kallade Shanghaigruppen. I stället har frågan belyst de sex medlemsländernas olika politiska intressen.

Ryssland har försökt bygga en motvikt till västvärldens allianser genom att försöka påverka övriga länder som ingår i Shanghaigruppen, SCO. Men konflikten i Georgien har i stället kommit att visa de skilda intressen som finns mellan Ryssland, Kina och västvärlden.

För första gången sedan SCO bildades år 2001 har man nu ställts inför en allvarlig militär konflikt. Men gruppen har inte lyckats komma med några klara uttalanden, utan istället levererat tvetydiga utlåtanden om medlemmarnas oro över utvecklingen i regionen, samtidigt som Ryssland fått ett visst stöd.

Gruppen leds av Kina och har förutom Ryssland ytterligare fyra medlemmar, de centralasiatiska före detta sovjetrepublikerna Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Kinas ovilja att ge Ryssland sitt helhjärtade stöd ligger i linje med landets långvariga hållning att vägra ge stöd till några separatistiska rörelser.

Analytiker i Peking hävdar dock att det finns fler skäl till det bristande stödet – landets ovilja att uppmana till anti-västliga stämningar och regimens rädsla för att konflikten i Georgien på sikt ska resultera i en djupare konflikt mellan Ryssland och västvärlden. – Står vi inför ett nytt kallt krig? Vi vet ännu inte svaret men detta är första gången sedan Sovjet föll samman som Ryssland har beslutat att skicka ut så stora militära trupper, säger Liang Qiang, expert på Ryssland och Centralasien vid Kinesiska akademin för samhällsvetenskap.

Liang Qiang menar att även om konflikten blir kortvarig så visar händelserna i Georgien att Ryssland inte bara kommer att sitta och se på när Nato utvidgas österut.

Kinas ledning har visserligen inte kritiserat Ryssland för dess erkännande av Sydossetien och Abchazien, men det är tveklöst en händelse som de ser som oroande. Kina har problem med självständighetskrav från befolkningen i både Tibet och den muslimska provinsen Xinjiang, och regimen har flera gånger uttryckt sin “oro” över utvecklingen i Georgien. Rysslandskännare i Peking menar att den ryska regeringen varit medvetna om vilka konsekvenser erkännandet av utbrytarrepublikerna kunde medföra. Vissa bedömare menar att Ryssland dock anser sig kunna lösa den pågående krisen utan hjälp från Kina. – Ryssland är medvetet om att man har oljeresurser som kan användas som ett förhandlingsvapen, säger Qiang Xiaoyun, vid Shanghais institut för internationella relationer.

Antoaneta Bezlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *