Asien: Tillbaka i fattigdom på grund av de stigande matpriserna

Bangkok, 080421 (IPS) – Matpriserna fortsätter att stiga i hela Asien. Flera av regionens regeringar försöker nu stabilisera priset på ris av oro för matbrist och sociala oroligheter. Samtidigt glider allt fler människor tillbaka i fattigdom på grund av de stigande matpriserna.

– De stigande matpriserna över Asien hotar att rasera de två senaste decenniernas ekonomiska mirakel, säger Paul Risely, regionalt språkrör för FN:s livsmedelsprogram WFP.

– Det är en tyst kris, en tyst tsunami som plöjer genom regionen med förödande resultat, säger han till IPS.

Det största problemet är det stegrande priset på ris, regionens basföda. Sedan början av året har priset stigit i stort sett vecka från vecka. Många exportländer har infört restriktioner på exporten av ris för att minska priserna på de lokala marknaderna.

Trots att regeringarna har uppmanat till lugn så har konsumenter i framför allt Bangladesh och delar av Sydostasien börjat köpa på sig lager av ris av rädsla för att det ska ta slut på marknaden. Biståndsorganisationer och WFP blir alltmer oroade över att om situationen fortsätter så kommer de snart att tvingas dra ned på matbiståndet till de allra fattigaste.

– Undernäringen kommer med största sannolikhet att öka i de fattigaste delarna av Asien, säger John Samuel vid ActionAid till IPS. Enligt WFP så riskerar nu dubbelt så många människor som tidigare att drabbas av hunger i vissa länder, jämfört med situationen för sex månader sedan. Det gäller exempelvis Nepal, där åtta miljoner människor – en tredjedel av landets befolkning – nu löper risken att gå hungriga om de höga matpriserna består.

I stora delar av Asien har alltfler människor börjat ge uttryck för sin oro över situationen. I Bangladesh så har det enligt rapporter under de senaste två veckorna bildats långa köer utanför de butiker som säljer statligt subventionerade basvaror. Från Filippinerna till Pakistan, från Kina till Indonesien, kommer rapporter om samma oro – över matbrist och hunger.

– I takt med att priserna går upp på världsmarknaden så kommer många miljoner människor i Asien att ställas inför matbrist och kanske hunger, säger Risely från WFP. Enligt Risely är det framför allt befolkningen i städerna som drabbas av prisökningarna.

– Detta gör de flesta regeringar i Asien oroliga, eftersom de befarar att de skenande priserna på ris kommer att underblåsa politiska och sociala spänningar.

Bangladesh, Indonesien och Filippinerna är alla länder där det ska hållas val under det kommande året, och i alla dessa länder finns det en tilltagande fruktan över att de stigande matpriserna ska leda till oroligheter på gatorna. Många experter menar att den rådande krisen varit på väg länge. Enligt Vichai Sriprasert, chef för ett av Thailands ledande risexportföretag, så har konsumtionen av ris varit högre än produktionen i mer än tio års tid.

De flesta experter menar att den enda lösningen i framtiden ligger i att öka jordbruksinvesteringarna. – Denna kris har varit på gång i flera år, säger John Samuel vid biståndsorganisationen ActionAid.

Samuel påpekar att den snabba ekonomiska tillväxten i Asien varit koncentrerad till industri- och servicesektorn, medan investeringarna i jordbruket stagnerat eller till och med har minskat. Samuel menar att det nu krävs omfattande investeringar i jordbruket i form av exempelvis bättre bevattningsanläggningar och lagringsmöjligheter, samt andra reformer till förmån för bönderna.

Larry Jagan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *