Situationen i Tibet vållade strid i FN-råd

Genève, 080326 (IPS) – Oroligheterna i Tibet blev på tisdagen oväntat föremål för en hätsk diskussion vid det pågående mötet inom FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

FN-rådet bör hålla ett särskilt möte för att diskutera de senaste händelserna i Tibet, menar Tenzin Samphel Kayta från den internationella organisationen Society for Threatened Peoples. Katya, som även är Dalai Lamas rådgivare, höll ett anförande på tisdagen där han uppmanade rådet att agera för att få ett slut på de “systematiska övergreppen” mot det tibetanska folket.

Detta var första gången som frågan om Tibet togs upp för diskussion inom FN:s råd för mänskliga rättigheter sedan man inledde sitt pågående möte i början av mars.

Debatten blev stundtals hätsk, främst mellan USA:s FN-representant i Genève, Warren Tichenor, och Qian Bo, som företräder den kinesiska delegationen. Tichenor sa att den amerikanska regeringen känner djup oro över de “senaste veckornas våld, gripanden och förluster av liv” i Tibet. Oroligheterna inleddes efter att fredliga demonstrationer hållits i Tibets huvudstad Lhasa den 10 mars föra att uppmärksamma årsdagen av ett misslyckat uppror mot det kinesiska styret. I sitt svar påpekade Qian att USA borde betänka de människorättsbrott landet själva gjort sig skyldiga till i bland annat Irak. Den kinesiske diplomaten sa vidare att USA borde ställa sig frågan om något annat land i världen förgripit sig mot de mänskliga rättigheterna i lika hög grad som de själva.

Patrizia Scanella, som är Amnesty Internationals företrädare i FN-organen i Genève, beklagade att rådet inte har tillsatt ett särskilt möte för att diskutera oroligheterna i Tibet.

Scanella säger till IPS att FN-rådet borde göra en utvärdering av situationen för de mänskliga rättigheterna i Tibet, och i de närliggande regioner som också varit drabbade av oroligheter den senaste tiden. Scanella menar att rådet även borde utöva påtryckningar för att förmå de kinesiska myndigheterna att upphöra med sina restriktioner mot tibetanernas religions- och yttrandefrihet. Enligt Kayta har runt 140 människor dödats i samband med de senaste veckornas demonstrationer. Minst en munk ska dessutom ha avlidit i svält på grund av de blockader som upprättats runt kloster i Lhasa.

Kayta uppmanade FN:s råd för mänskliga rättigheter att tillsätta en oberoende expertgrupp med syftet att resa till Tibet för att på plats granska situationen. Den schweiziske delegaten Muriel Berset uppmanade Kina att avstå från överdriven våldsanvändning. Kinas representant Qian anklagade istället de tibetanska demonstranterna för att ha begått “övergrepp”, och påstod att händelserna “organiserats” av Dalai Lama och dennes anhängare. Enligt Qian är det som sker i Tibet dessutom en intern kinesisk angelägenhet som inte hör hemma på FN:s dagordning.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *