Kina: OS bidrar till vattenbrist

Peking, 080319 (IPS) – Att arrangera sommar-OS i en av världens torraste städer är en stor utmaning för årets värdar i Peking. För att se till att vattnet räcker till under OS i augusti tänker regimen omfördela vatten från andra provinser. Men nu hörs kritik från myndigheter i dessa områden.

Huvudstadens vattenbehov blev en het fråga under det just avslutade årliga mötet för folkkongressen, landets parlament. Mötet är den enda chans de kinesiska parlamentarikerna har att offentligt debattera frågor.

– Det är inte så att vi inte vill förse Peking med vatten – utan helt enkelt så att vi inte har något vatten att dela med oss av, sa Zhang Fuming, delegat i folkkongressen från provinsen Shanxi i nordvästra Kina.

Shanxi och Hebei är två provinser som regeringen har uppmanat att dela bördan av vattenkonsumtionen under OS. Men båda dessa provinser, som ligger uppströms längs floden Yongdinghe river – Pekings främsta källa för vatten – kämpar med att klara sina egna behov.

Hebei har drabbats av ständigt återkommande torkor sedan 1999. Shanxi-provinsen, där man utvinner mycket kol, har tänjt på sina otillräckliga vattenresurser genom extensiv gruvdrift.

Vattenbrist är ett problem i större delen av norra Kina där det sällan regnar och jorden är torr och ofruktbar.

Vattentillgången per person i Kina, som har 1,2 miljarder invånare, ligger på mindre än en tredjedel av det globala genomsnittet. Och i Peking och 130 andra kinesiska städer använder invånarna till och med mindre vatten per person än det nationella genomsnittet. Trots bristen på vatten i huvudstaden bygger OS-arrangörerna och stadsplanerarna en rad nya parker och golfbanor. I och omkring torra Peking finns det i redan över 30 golfbanor – som var och en slukar stora mängder vatten. För att klara huvudstadens växande vattenbehov har stadsplanerarna investerat i ett enormt infrastrukturprojekt som ska avleda vatten från landets största floder Yangtze och Gula floden.

Den mest ambitiösa planen – kallad “Söder till norr vattenomläggningen” – ska enligt planen ge Peking en miljard ton vatten per år som ska pumpas upp från Yangtze-floden genom en 1 277 kilometer lång kanal. Projektet beräknas kosta över motsvarande 60 miljarder dollar.

Den första delen av projektet ska vara klar tills OS, men det kan ta år innan det är färdigt.

I januari började också kinesiska ingenjörer att avleda vatten från Gula floden för att fylla på huvudstadens vattenreserver inför OS. De närmaste tre månaderna ska upp till 150 miljoner kubikmeter vatten avledas till sjön Baiyangdian, söder om Peking. Samtidigt har man alltså tagit fram en plan för att Pekings grannprovinser ska dela med sig av sina vattenresurser under OS. Enligt planen ska de få betalt för vattnet, men det är inte sagt hur mycket. Flera delegater på folkkongressen tror dock detta blir svårt att leva upp till. – Det finns ingen tydlig uppdelning av rätten till vatten mellan orterna. Dessutom finns det ett flertal kapitalintressen för dessa vattenresurser på grund av utvinningen av olja och kol, säger hydrologen Cao Dazheng, som representerar staden Tianjin, vid en gruppdiskussion under folkkongressen. Provinsen Hebei har lovat att man ska förse Peking med vatten under OS men har krävt kompensation från huvudstaden, enligt rapporter i medierna.

Även efter OS är huvudstadens vattentillgång osäker. Den vattenbirist som redan råder i norra Kina förvärras av ökad urbanisering, industrialisering och föroreningar.

Redan i dag saknar omkring 300 miljoner människor, en fjärdedel av Kinas befolkning, tillgång till rent dricksvatten, enligt statlig statistik.

Antoaneta Bezlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *